Moskva pozvala Kijev da ostane izvan NATO-a

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu Ukrajinu da ostane "izvan svakog bloka", aludirajući očigledno na Atlantski savez

19. Nov 2014. | 18:01 | S.M
31990


"Važno je da (Ukrajina) ostane izvan svakog bloka ne samo zbog jačanja stabilnosti u euroatlantskoj zoni nego i zbog nacionalnih interesa", izjavio je Sergej Lavrov na konferenciji za štampu koju je u Moskvi održao s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

Nekoliko sati ranije, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zatražio je garancije da Ukrajina neće ući u NATO.

"Želimo dobiti stopostotne garancije da niko ne razmišlja o ulasku Ukrajine u NATO", izjavio je Peskov za BBC.

On je dodao da Moskva želi također "čuti da će NATO prestati da se približava ruskim granicama i da će prekinuti s pokušajima da razbije ravnotežu snaga".

Na pitanje agencije AFP, glasnogovornik je odbio da komentira ove izjave.

Kijev je u srijedu osudio pritisak Moskve u ovoj stvari.

"Podsjećam moje ruske kolege da je Ukrajina nezavisna i suverena država", napisao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Evguen Perebinis u poruci na Twitteru.

Broj Ukrajinaca koji su za ulazak njihove zemlje u NATO porastao je ove godine na 44 posto, za razliku od 2012. godine kad je samo 13 posto stanovnika bilo za ulazak u NATO, nakon što je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim i nakon oružanog sukoba s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

(Agencija FENA)

Na vrh