Moskva: Sjeverna Koreja opet krši rezoluciju Vijeća sigurnosti

Rusija vidi novi pokušaj lansiranja balističke rakete Sjeverna Koreje kao još jedno kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih  poslova Igor Morgulov

31. May 2016. | 14:14 | Dž.A.
World_Russia_Flag_of_the_Russian_Federation_035272_

“Naš stav je jasan, svaka upotreba balističkih raketa je zabranjena rezolucijom  Vijeća sigurnosti UN-a, i svaki pokušaj lansiranja predstavlja još jedno kršenje usvojene zabrane”, rekao je Morgulov.

Ruski diplomata je dodao da na Korejskom poluostrvu “nema vidljivog napretka”, prenosi TAS.

Južna Koreja je saopćila da je Sjeverna Koreja rano jutros ponovo pokušala da lansira raketu, ali da je taj pokušaj propao, dok je Japan osudio potez Pyongyanga kao neprihvatljiv i provokativan čin, prenosi  AFP.

Lokalni mediji navode tvrdnje vojnih izvora da se radi o moćnoj raketi srednjeg dometa tipa “musudan” koja je ove godine već tri puta lansirana bez uspjeha.

Južnokorejska agencija Jonhap prenosi, pozivajući se na zvanične izvore, da postoji mogućnost da je raketa eksplodirala na mobilnom lanseru i pri tom nanijela ozbiljne povrede osoblju u neposrednoj blizini.

Rezolucije UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji korištenje bilo kakve balističke raketne tehnologije, ali Pyongyang redovno ispaljuje rakete kratkog dometa u more, pored svoje istočne obale.

Današnji pokušaj lansiranja rakete učinjen je u trenutku kada su tenzije i dalje jake na podijeljenom Korejskom poluostrvu nakon što je Sjeverna Koreja u januaru izvela četvrtu nuklearnu probu, a mjesec dana kasnije lansirala raketu dugog dometa.

 

(FENA)

Na vrh