Moskva upozorila Kijev da bi novi sukob bio katastrofalan po Ukrajinu

Moskva i Kijev u četvrtak su razmijenili optužbe o nepoštovanju primirja, a Rusija je upozorila da bi nastavak neprijateljstava protiv proruskih serparatista na istoku zemlje bio katastrofalan po Ukrajinu

13. Nov 2014. | 18:08 | D.R
31695


Ukrajina je optužila Rusiju za slanje vojnika i naoružanja kako bi pomogla pobunjenicima da pokrenu novu ofanzivu u sukobu u kome je već ubijeno više od 4.000 ljudi.

Pojačano nasilje, kršenja primirja i izvještaji o neobilježenim vojnim konvojima iz pravca ruske granice povećali su strahovanja da bi krhki sporazum o primirju dogovoren 8. septembra mogao propasti.

Moskva negira optužbe da je slala vojnike i tenkove u proteklih nekoliko dana i tvrdi da je primirje dogovoreno u sporazumu iz Minska jedini put izlaska iz sukoba.

"Propast primirja ne smije se dopustiti, to bi bilo katastrofalno po situaciju u Ukrajini" – izjavio je portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), koja nadzire prekid vatre, javila je o nekoliko kolona vojnika i tenkova bez regularnih oznaka kako se kreću iz pravca ruske granice.

(Agencija FENA)

Na vrh