Mostar: Promocija knjige ”Od erosa do polemosa. Knjiga razgovora” profesora Nerzuka Ćurka

22. Mar 2018. | 13:43 | NV
1(413)

“Od erosa do polemosa. Knjiga razgovora” Nerzuka Ćurka u izdanju Buybookove biblioteke Memorija, bit će predstavljena u Mostaru, u petak 23. marta s početkom u 19 sati u kongresnoj dvorani hotela Bristol, u organizaciji Centra za kritičko mišljenje i portala tacno.net.

O knjizi će, uz autora, govoriti prof. dr. Esad Bajtal i prof. dr. Asim Mujkić.

“U epohi bola, koja u našoj zemlji traje tako dugo, svi smo pozvani da izađemo u polje i učinimo šta možemo. Javni angažman je bitan: ako imamo šta kazati, izgraditi, naslikati, komponirati, napraviti, otkriti, pomoći… Ako imamo tu stvaralačku gestu u sebi, ako se u nas može pouzdati. Ako služimo dobru i tragamo za istinom. I ako se znamo radovati. Ako volimo. Bez obzira na težinu i kompleksnost tema obrađenih u ovoj knjizi razgovora, ne dozvolimo tiraniju oholosti i neznanja”, kaže autor knjige Nerzuk Ćurak.

Knjiga objedinjuje 23 intervjua koje je profesor Ćurak dao domaćim i regionalnim medijima u periodu od 2004. do 2017. godine. Od erosa do polemosa u najkraćem je hronologija tavorenja u bosanskohercegovačkom društvenom obruču, omeđenom etnonacionalnim politikama i izostancima volje da se postojeće (ne)prilike promijene.

“Kada bismo izbrisali datume kada su intervjui davani, bilo bi gotovo potpuno svejedno kojim bismo redom odlučili da ih čitamo. To je skup istih strukturnih problema koji generiraju identične obrasce političkog djelovanja uz katkad slabiju ili katkad jaču radikalnu verbalnu mobilizacijsku ornamentiku”, piše profesor Mujkić u predgovoru knjige.

Knjiga razgovora Nerzuka Ćurka, Od erosa do polemosa, koju čitalac drži u ruci (pročitanu ili još ne), namjenski-gorljivo kazuje nam upravo tu krležijanski “golu istinu”, ispredajući od nje raz-govorno spasonosnu Arijadninu nit života (čije je životno klupko namjenski nasilno devastirano devedesetih), e da bi ovdašnjeg Tezeja – poniženog Građanina BiH – iz podaničko-feudalnog bhs-mraka, izveo na svjetlo civilizacije i žuđene ljudskosti građanskog zajedništva. Sve se odvija na naslovom omeđenoj razgovorno uzavreloj ravni što se, dijaloški izazovno, proteže između erosa kritički osmišljenih ideja/mogućnosti, i javnog, akademski sabranog polemosa vođenog u korist sanjane objektivacije spasonosne društvene preobrazbe. Naravno, sve je kritički intonirano i usmjereno protiv poraznog statusa quo, što se pragmatski pogubno usidrio sred etno-obesmišljene, aksiološki anemične i dejtonski paradoksalne tvorevine. A na tragu godoovski nedolazeće i ponedjeljski licemjerno obećavane pravne države. Države na čekanju”, kazao je o knjizi profesor Esad Bajtal.

 

NV / NAP

Na vrh