Mostarci grade spomen-sobu u znak sjećanja na protekli rat

10. Jan 2018. | 17:45 | NV
image3

Udruženje građana Sinovi Mahale iz Mostara započinje s prikupljanjem donacija i sredstava za izgradnju memorijalne sobe proteklog rata. Ova spomen-soba upotpunit će Šehidsko spomen obilježje koje su Sinovi Mahale sagradili u mostarskom naselju Donja Mahala, a koje se sastoji od česme i spomen-parka u kojem su izloženi ratni eksponati.

Projekat spomen-sobe napravio je mostarski arhitekt Anel Jakirović, a zamišljena je kao izložbeni prostor sa stalnom postavkom ratnih fotografija na mobilnim štafelajima koji omogućavaju da se soba brzo i lako pretvori u salu sa sjedećim mjestima i projektorom na kojem će se moći pogledati dokumentarci iz ratnih vremena.

“Ovo spomen obilježje bit će mjesto gdje će se građani moći pokloniti žrtvama ratnog stradanja iz cijele BiH, a posljeratne generacije će ovdje imati priliku pohađati sat historije”, saopćeno je iz Udruženja, prenosi Patria.

Prvi korak u prikupljanju finansijskih sredstava za izgradnju spomen-sobe bio je Humanitarni koncert “Večer sevdaha”, koji je održan u Narodnom pozorištu Mostar početkom decembra i na kojem je sakupljeno ukupno 2.040 KM.

Ukupan projekat izgradnje, po predračunu najpovoljnijeg ponuđača, iznosi 34.512,43 KM.

Udruženje građana Sinovi Mahale od januara 2018. krenulo je intenzivno sa sakupljanjem donacija od institucija, pravnih i fizičkih lica kako bi se sredstva prikupila u što skorijem roku. Plan je da spomen–soba ugleda svjetlo dana u aprilu 2018.

Svi koji žele donacijom pomoći izgradnju spomen-sobe mogu to učiniti na slijedeći način:

1.      Uplatom na žiro – račun:
a.      Uplate iz BiH (u KM): 1604600046831396 – Vakufska banka d.d.
b.      Uplate iz inostranstva (devizni račun):

Pay to:  ZAGREBAČKA BANKA DD, 10 000 ZAGREB (SWIFT/BIC: ZABAHR2X)
Beneficiary:  UG SINOVI MAHALE, Gojka Vukovića 65d, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Beneficiarys bank:  Vakufska banka d.d. Sarajevo, Bosna i Hercegovina (SWIFT/BIC: VAKUBA22)
IBAN:  BA39 1606 1000 0003 9782

2.      PUTEM PAYPAL-a:  [email protected]
3.      LIČNO U PROSTORIJAMA U.G. SINOVI MAHALE (Mostar-Gojka Vukovića 65d)

“Donacije u potrebnom građevinskom materijalu i ostaloj opremi su također dobrodošle”, navode iz Udruženja.

“Da nam ovo bude podsjetnik kako se ratna stradanja i rušenja ne trebaju nikada, nikom i nigdje ponoviti”, navodi se u saopćenju Udruženja.

 

NV / NAP

Na vrh