Mosul je odsječen od ostatka ISIL-ovih snaga

24. Nov 2016. | 08:01 | NV
mosul

Tokom jučerašnjeg dana šiitske milicije su izvršili dio onoga što su planirali u bitkama oko Mosula. Hashd Al-Shaabi (krovna organizacija šiitskih iračkih milicija) je uspjela napredovati zapadno od grafa Tal Afar i time presjeći ISIL-ove opskrbne pravce.

Prethodno ove snage su zauzele aerodrom u blizini Tal Afara, a sada je kontrola uspostavljena i na veća područja, pa su se spojile kurdske i šiitske milicije zapadnog od pomenutog grada (na priloženoj mapi pozicije iračke vojske i šiitskih milicija su označene su crvenom bojom, kurdske pozicije žutom, dok teritorije koju kontroliše ISIL označene su crnom bojom).

Kako prenose mediji, slijedeći cilj Hasd Al-Shaabi jedinica je zauzimanje grada Tal Afar, odnosno protjerivanje terorista ISIL-a iz njega.

Ovo praktično znači da je ISIL u Mosulu sada prepušten sam sebi i da značajna pomoć u grad ne može stići, ukoliko ova blokada Zapadno od Tal Afara potraje.

U konačnici to će značiti da će ISIL izgubiti bitku za Mosul, a to je ustvari bitka za njihov opstanak u Iraku. Napomenimo, osim Mosula, ISIL ne kontroliše niti jedan veći irački grad.

 

NV / foto print screen Google map

Oznake: >

Na vrh