Bh. razglednica>>

MOVRAN – Rame uz rame s najvišim vodopadima Evrope

Visina Velikog Movrana, prema nekim podacima, iznosi 584 m, odnosno njegova polazna tačka se nalazi na 1383 m/nv, a tačka na kojoj završava vodopad je 799 m/nv. Drugi kažu da je Veliki Movran visok 385 m.

14. Mar 2013. | 12:39 | Novo vrijeme
4180

Alen Čamdžić

Ukoliko vas put dovede u Hercegovinu, tačn4180.jpgije u malo mjesto Drežnica koje se nalazi na pola puta između Konjica i Mostara, nemojte propustiti priliku da obiđete ovaj kraj, jer prirodne ljepote drežanskog kraja oduvijek su bile radost mnogima koji su tražili odmor. Ukoliko ste od onih sa snažnijim avanturističkim duhom, Drežnica će imati mnogo toga da vam ponudi, počev od uvijek hladne i mistične Neretve, zatim kristalno čiste i osvježavajuće Drežanke, pa sve do prekrasnih litica Čvrsnice, ali i mnogih penjališta kojima drežanjski kraj uistinu obiluje.

Movran

Nažalost, danas je malo onih koji su svjesni ljepote koju u sebi skriva naša domovina. Moderni prozapadnjački način života u toj mjeri utjecao je na nas da rijetko kad odlučimo s porodicom ili prijateljima otići u prirodu i udahnuti čist planinski zrak. Upravo zbog toga je još manje onih koji su čuli za Movran. S visinom od preko 400 metara, Veliki Movran je zasigurno najviši vodopad, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji, ali o ovome teško da ćete pronaći ikakve podatke u knjigama. No, možda ga upravo ta nepoznatost i čini jednim od dragulja ove prelijepe zemlje. Movran je bio specifičan po tome što njegova snaga nije bila stalnog karaktera i stoga su rijetki oni koji su uspjeli posvjedočiti njegovoj ljepoti. Bio je građen poput sifona u kojem se voda nakupljala tokom cijele godine, da bi se zatim, tokom kišnog perioda kada bi se sifon napunio do kraja, Movran pojavljivao u svoj svojoj ljepoti.

Visina Movrana 584 metra

Zbog vakuuma i zakona fizike, kada jednom poteče, tekao bi sve dok se sifon u potpunosti ne bi ispraznio. Ponekad bi se Movran pojavio samo jednom u cijeloj sezoni i trajao bi svega nekoliko sati. Upravo zbog toga će samo oni koji ga uistinu budu željeli vidjeti, tj. samo oni najstrpljiviji, imati priliku za to. Pojavljuje se u periodu konstantnih kišnih padavina tokom jeseni, zime i ranog proljeća. Visina Velikog Movrana, prema nekim podacima, iznosi 584 m, odnosno njegova polazna tačka se nalazi na 1383 m/nv, a tačka na kojoj završava vodopad je 799 m/nv. Drugi kažu da je Veliki Movran visok 385 m. Razlika nastaje u načinu računanja i kategoriji u koju ga različite grupe naučnika svrstavaju. Ukoliko računamo i kaskade koje Movran pravi pri vrhu, kao i “movrančiće” koji su svakako njegov sastavni dio, onda s pravom možemo kazati da se u Bosni i Hercegovini nalazi jedan od viših vodopada u Evropi.

Savjeti avanturista

Ukoliko se ipak odlučite da krenete u lov na Movrana, najbolje vrijeme za to je period najvećih jesenjih ili proljetnih kiša, kada se usljed izuzetne varijabilnosti vodotoka Movran pojavi i jednako tako u nekoliko sati nestane. Međutim, ukoliko čak i ne budete od onih koji će vidjeti Movran, zasigurno se nećete vratiti “praznih ruku”, jer vam uvijek ostaje mogućnost da se popnete na Pločno, najviši vrh Čvrsnice, koji je sa svojih 2228 m/nv ujedno i najviši vrh u hercegovačkoj regiji. Ukoliko ste pak od onih koji ne priznaju poraz, onda ruksake na leđa i pravo put Drežnice, jer će možda pred vama Movran skinuti svoj plašt i pokazati ono zbog čega zasigurno spada u dragulje Bosne i Hercegovine.

Na vrh