Mrkonja: Ulazimo u kvalifikacije borbeno, ali bez imperativa pobjede

Juniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Brčkom se priprema za kvalifikacioni turnir za nastup na evropkom prvenstvu ove godine

5. Apr 2016. | 15:51 | K.K.
Jasmin Mrkonja

Rukometni savez BiH je domaćin kvalifikacionog turnira koji će biti održan u Brčkom od 8. do 10. aprila, a na turniru će pored selekcije BiH nastupiti reprezentacije Bjelorusije, Norveške i Švedske.

Selektor BiH Jasmin Mrkonja na pripreme je pozvao: Nebojšu Bojića, Harisa Pleha, Harisa Muhića, Kristijana Jarka, Miloša Nježića, Eldina Travančića, Eldara Mehića, Maria Pavlaka, Harisa Bašića, Marka Karaulu, Deana Šešića, Adnana Šivića, Vladana Lončara, Dinu Hamidovića, Imada Klisa, Semira Zvekića, Eldara Bečaka i Dragana Šoljića.

Mrkonja ističe da pred pozvane rukometaše nije postavljen imperativ pobjede, ali da stručni štab od svih igrača očekuje maksimalno zalaganje i borbu u svakoj utakmici.

“Obavili smo nekoliko treninga, vremena je malo a protivnici su veoma jaki. U ekipi imamo nekoliko novih igrača, svim reprezentativcima je rečeno da nemamo imperativ u ovom kvalifikacionom ciklusu, ali da od njih tražimo samo borbenost. Ne želimo da nam igrači budu opterećeni imperativom pobjede, ali želimo pokušati pobijediti u svakoj utakmici”, izjavio je Mrkonja za Fenu.

S prvobitnog spiska otpast će dva igrača nakon pripremnog ciklusa, a 16 igrača će braniti boje BiH.

Mrkonja ističe da su favoriti Šveđani i Norvežani, ali da ne treba otpisati ni Bjeloruse koji su odlična rukometna reprezentacija. Dodaje da se uprkos tome BiH ne treba predavati jer je ova generacija mladih bh. rukometaša u prošlosti pružila jak otpor vrhunskim selekcijama.

“Ova generacija je pružila izvanredne partije prije dvije godine u Danskoj, kada smo ravnopravno igrali s domaćom selekcijom i Francuzima koji su postali evropski prvaci. Nismo ni mi neiskusna ekipa na kojoj će velesile popravljati gol razliku. Idemo da se borimo, pa ako uspijemo pobijediti bit će odlično – zaključio je Mrkonja.

BiH će prvu utakmicu kvalifikacija igrati protiv Norveške u petak, 8. aprila u 20 sati.

(Agencija FENA)

Na vrh