Mugabe podržao politiku Donalda Trumpa

21. Feb 2017. | 08:47 | NV
mugabe

Kontroverzni dugogodišnji predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe podržao je politiku predsjednika SAD Donalda Trumpa, navodeći da mu treba pružiti priliku da se dokaže.

“Dajte mu malo vremena. On bi čak mogao da razmotri američke sankcije Zimbabveu”, rekao je Mugabe u intervjuu za lokalne medije, uoči proslave svog 93. rodjendana, prenosi BBC.

On je naveo da ga je iznenadila Trumpova pobjeda na izborima, ali da ne bi volio da je pobjedila kandidatkinja demokrata Hillary Clinton”.

Mugabe je rekao da podržava Trumpovu politiku da je Amerika za Amerikance, dodajući da je Zimbabve za Zimbabveance.

Ovo je prvi put da je dugogodišnji predsjednik Zimbabvea javno podržao nekog američkog predsjednika.

SAD su 2001. godine uvela sankcije, zabranila ulazak i zamrzla njegovu imovinu u SAD, Mugabeu kao odgovor na navodno kršenje ljudskih prava i izborne prevare njegove administracije. Ovaj potez administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame podržali su Australija, Kanada i Evropska unija.

Vlada u Zimbabveu optužila je SAD da su sankcijama izazvale ekonomski kolaps u njihovoj zemlji.

Mugabe vlada Zimbabveom čvrstom rukom od kada je zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije 1980. godine. Pod njegovom vladavinom Zimbabve je jako osiromašio i sada prolazi kroz ekonomsku krizu zbog čega se sve više buni opozicija i stanovništvo.

 

NV / Beta

Na vrh