MUP-a KS povodom javnog dočeka Nove godine: Punktovi, pojačane kontrole, detaljni pregledi

30. Dec 2017. | 18:21 | NV
mup-ks

Povodom nastupajućih novogodišnjih praznika i Javnog dočeka Nove 2018.godine, na području Kantona Sarajevo se očekuje prisustvo velikog broja građana, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Tim povodom, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je preduzela niz mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

“U periodu od 30. decembra 2017. godine do 02. januara 2018.godine, na području Kantona Sarajevo će se održati niz manifestacija, gdje će biti angažovan dovoljan broj policijskih službenika.

U sklopu navedenih aktivnosti, pojačano je prisustvo policijskih službenika na terenu, kako u policijskim uniformama, tako i u građanskim odijelima. Aktivnosti se ogledaju u sljedećem:

– sprečavanju nabavke, prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava i sankcionisanje osoba koje se time bave,

– pojačanom kontrolom učesnika u saobraćaju, ulaz i izlaz u Kanton Sarajevo,

– pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa posebnim akcentom na kontrolu prisustva alkohola u organizmu vozača motornih vozila,

– prikupljanje svih informacija kako bi se javni red i mir održao na potrebnom nivou

Sačinjen je Operativni plan provođenja mjera fizičkog, operativnog, kontradiverzionog i saobraćajnog osiguranja, po kojem će postupati policijski službenici.

Prilazi samom odredištu proslave Javnog dočeka će biti organizovani na 6 kontrolnih punktova i više od 50 prolaza prema mjestu održavanja javne priredbe.

Sve osobe koje budu ušle u sami prostor održavnja Javne priredbe će biti detaljno pregledane od strane redara i policijskih službenika.

Apelujemo na građane koji će Novu godinu dočekati na otvorenom da sa sobom ne nose: petarde i pirotehnička sredstva, alkoholna pića, staklene boce, limenke ili bilo kakve oštre ili tupe predmete koji mogu nanijeti i najmanju povredu drugom licu i sl., te da svojim postupcima ne dovedu u opasnost svoju i tuđu imovinu, kao i zdravlje i život svih građana.

Kao što je najavljeno, u sklopu obilježavanja dočeka Nove Godine, u dane 30. decembra 2017. godine, ispred Katedrale će se održati koncert klasične muzike Sarajevske filharmonije, a 01. januara 2018. godine, ispred “Vječne vatre” će nastupiti pop-grupa “Crvena jabuka”, na kojima će policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva vršiti fizičko, operativno, kontradiverziono i saobraćajno osiguranje”, navodi se u saopćenju MUP-a KS.

 

NV / NAP

Na vrh