Muzej "Alija Izetbegović" upriličio dvije izložbe

Muzej „Alija Izetbegović“ danas je u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo upriličio dvije izložbe „Majstori slobode“ i „Izložbu fotografija i dokumenata o prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću“

5. May 2014. | 13:23 | S.M
22468

Izložba simboličnog naziva „Majstori slobode“ koja je otvorena u Institutu Adil-bega Zulfikarpašića govori o improviziranom oružju koje se koristilo na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992.do 1995. godine.

"Ovo je priča o slobodi, pameti i hrabrosti naših ljudi koji u periodu agresije na BiH nisu imali drugoga načina nego da se oslone sami na sebe" , kazao je u izjavi za medije Adnan Žiško, direktor Muzeja „Alija Izetbegović“.

Podsjetio je da je nepravedni embargo nametnut nezavisnoj Republici BiH doveo do toga da od improviziranih cijevi teritorijalna odbrana pravi improvizirano oružje i da na osnovu toga stane licem u lice s mnogo jačim neprijateljem.

"Sve što Muzej 'Alija Izetbegović' radi nije priča samo o Izetbegoviću nego je to istovremeno i priča o BiH, Armiji RBiH, otporu bh. naroda u najčistijoj borbi u historiji ratovanja koja se odvijala u BiH", kazao je Žiško.

Sve izložene fotografije predstavljaju prikupljeno oružje iz vremena agresije na BiH od 1992.do 1995.godine, te je Žiško apelirao na sve građane koji posjeduju takvo oružje ili neki dokument, da ga prilože Muzeju jer „to nije samo oružje ili dokument, nego je to priča o umjetnosti onoga što je krasilo odbranu Sarajeva i odbranu BiH“.

Izložba dokumenata koje je Muzej „Alija Izetbegović“ digitalizirao iz Arhiva Predsjedništva BiH, otvorena je u Muzeju.

Dokumenti i fotografije govore o najznačajnijim odlukama koje je donosio prvi predsjednik Bosne i Hercegovine, a Žiško je kazao da je Muzej digitalizirao 40 odluka, a osim onih koje imaju karakter stroge povjerljivosti, na izložbi se može vidjeti 20 značajnih odluka.

Izložena je i Odluka Alije Izetbegovića u kojoj on teritorijalnoj odbrani strogo zabranjuje predavanje oružja tadašnjoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

Obje izložbe će za posjetioce biti otvorene do 9. maja.

  • Foto: FENA
  • Foto: FENA
  • Foto: FENA
  • Foto: FENA

(Agencije)

Na vrh