Muzur: Ukinute skoro sve redukcije u vodosnabdijevanju Sarajeva, slijedi implementacija kredita EBRD-a

28. Nov 2017. | 22:17 | NV
elmedin_konakovic_azra_muzur_kjkpvik_vladaks3

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i v. d. direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija Azra Muzur danas su predstavili rezultate rada nove uprave, kao i aktuelnu situaciju sa vodosnabdijevanjem u Kantonu Sarajevo.

Konaković je kazao da je Vlada KS prezadovoljna učinjenim u mjesec dana.

“Kvarove otklanjamo svakodnevno, ljudi su stalno na terenu, skoro je pri kraju otklonjanje svih kvarova, te bi do kraja sedmice trebale biti završene popravke svih starih kvarova”, rekao je Konaković.

Samo u ovom mjesecu KJKP ViK je ostvario zaradu od 4,3 miliona KM. Istaknuto je da su ukinute redukcije vode, osim u područjima sa tehničkim problemima.

Konaković je najavio da slijedi implementacija kredita EBRD-a. Podsjećamo, za projekat Vodovod Sarajevo odobreno je 50 miliona KM koje će se uplatiti u tri tranše za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

V. d. direktorice sarajevskog Vodovoda Azra Muzur je istaknula da je u posljednjih mjesec dana popravljeno blizu 740 kvarova i da se već radi na pripremama za narednu godinu.

“Početkom novembra su ukinute sve redukcije vode, osim u onim dijelovima gdje je tehnički nemoguće snabdijevati visoke zgrade pa imaju redukcije od 00 do 5 sati tokom noći zbog punjenja rezervoara. Mi smo boljim upravljanjem sistemom s 2.800 litara u sekundi smanjili sve redukcije, za razliku od prošle godine kada su bile aktivne redukcije i kada smo imali 3.100 litara i sekundi”, rekla je Muzur,

Muzur je najavila u narednom periodu bolju organizaciju preduzeća kao i uspostavljanje mjernih mjesta na mreži kako bi se tačno znalo koliko vode bude izgubljemo.

 

NV / NAP

Na vrh