MVP BiH: Nije nam najavljen dolazak delegacije Južne Osetije, Gruzija uputila protestnu notu BiH

10. Jan 2018. | 22:22 | NV
Igor Crnadak foto Patria(2)

Povodom diplomatske note koju je Gruzija uputila Bosni i Hercegovini, a koja se odnosi na dolazak u Bosnu i Hercegovine delegacije Južne Osetije sa Anatolijem Bibilovim na čelu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH izražava stav da Bosna i Hercegovina i Gruzija imaju dobre i prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, prenosi NAP.

“S obzirom da je problem samoproglašenja nezavisnosti gruzijske pokrajine Južne Osetije otvoreno pitanje za koje se nadamo da će dvije strane naći rješenje, Bosna i Hercegovina zauzima stav nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država i izražava nadu da će problemi biti riješeni mirnim putem i posredstvom dijaloga strana koje imaju suprotstavljena gledišta.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH nije bio službeno najavljen dolazak delegacije na čelu sa gospodinom Anatolijem Bibilovim, niti je na bilo koji način bilo obaviješteno ili uključeno u dolazak i boravak navedene delegacije.

Odgovor na notu Gruzije će biti pripremljen u skladu sa prethodno navedenim navodima i u skladu sa pozitivnom diplomatskom praksom očuvanja prijateljskih bilateralnih odnosa dvije zemlje”, navodi se u saopštenju.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak će sutra, u 16 časova, u Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u Banja Luci, održati konferenciju za medije na pomenutu temu.

“Јa sam došao u Republiku Srpsku, a ne u BiH”, rekao je Bibalov, komentarišući notu Gruzije, prenosi Beta.

“Oni su u Republici Srpskoj, ne u Bosni i Hercegovini”, rekao je Dodik o svojim gostima i dodao da je Banja Luka na obilježavanje Dana RS “pozvala prijateljske zemlje, što Јužna Osetija jeste, za razliku od Gruzije”.

Podsjećamo, delegacija samoproglašene Južne Osetije boravi u Banja Luci te je potpisan sporazum o saradnji. Država Gruzija zbog toga je uputila protestnu notu BiH.

Južna Osetija je odmetnuta gruzijska teritorija koja je proglasila nezavisnost nakon rata u kome su im pomoć pružile ruske vojne snage. Nezavisnost Južne Osetije prizanju Rusija, Nikaragva i Venecuela. Na području ove odmetnute gruzijske teritorije živi nešto više od 50 hiljada stanovnika.

 

NV

Na vrh