Na aukcijskoj prodaji grafika u korist izbjeglica skupljeno 61 600 eura

Na aukcijskoj prodaji 28 grafika španjolskog slikara Joana Miroa u četvrtak u Londonu u korist izbjeglica skupljeno je 47.600 funti ili 61.600 eura, objavila je aukcijska kuća Christie's

20. May 2016. | 09:17 | A.D.
Joan Miro, grafiti

Iznos, viši od procjena, trebao bi biti isplaćen Crvenom križu. Bivši vlasnik grafika, unuk katalonskog slikara je objasnio da je donio odluku o prodaji jer bi to želio Miro.

“Osjećam se provoditeljem njegovih želja i nadam se da radim ono što bi on učinio da je živ”, povjerio je Joan Punyet Miro.

“Miro je proživio puno iskušenja u životu. Gladovao je, bio je prognan tijekom Španjolskog građanskog rata, Drugog svjetskog rata i upoznao je očaj izbjegličkih logora”, precizirao je umjetnikov unuk.

U egzilu u Francuskoj tijekom Španjolskog građanskog rata između 1936. i 1939. Miro, simpatizer republikanaca, izbliza je pratio sudbine španjolskih izbjegica, koji su pobjegli od Francova režima, prenosi Hina.

Miro koji je umro 1983. u dobi od 90 godina je imao osobnih razloga biti zahvalan Crvenom križu. Jedan liječnik međunarodne humanitarne organizacije spasio je nogu njegove kćeri, majke Joana Punyet Miroa kada je teško ozlijeđena u automobilskoj nesreći 1965.

(Agencija FENA)

Na vrh