Na današnji dan FK Velež posljednji put bio domaćin Pod Bijelim Brijegom

15. Mar 2018. | 18:03 | NV
velez-bijeli-brijeg-820x560

“Na današnji dan, 1992. godine, ne sluteći na zlo koje mu se spremalo, FK Velež je odigrao posljednju utakmicu kao domaćin na stadionu Pod Bijelim brijegom”, saopćeno je na zvaničnoj internet stranici mostarskog velikana.

Tog 15. marta prije 26 godina Velež je ugostio ekipu Zemuna i upisao pobjedu rezultatom 2:0. Strijelci su bili Juričić i Jedvaj. Na teren su tada istrčali : Pudar, Gosto, Glogovac, Čampara, Bejatović ( S. Musa ), Jedvaj, Beširević, Karabeg ( Pušić ), Juričić, Maslovar, Jokišić Trener : Franjo Džidić

Nakon Zemuna, 29. marta je trebao gostovati Radnički iz Niša, ali zbog rata koji je već bjesnio, nisu doputovali u Mostar. Tada su Rođeni odigrali utakmicu između sebe, za raju koja je došla gledati utakmicu.

FK Velež je do izbijanja sukoba u Mostaru odradio i gostovanje početkom aprila 1992. godine u Subotici kod Spartaka. Nakon 0:0, na penale su osvojili “penal bod”. Povratak kući trajao je dva dana.

Veležovci su se avionom trebali vratiti u Sarajevu. No, JNA je okupirala aerodrom u bh. prijestolnici. Dva dana Mostarci su bili u Beogradu, da bi našli let za Titograd, današnju Podgoricu. Nakon dolaska, FK Budućnost ustupio je autobus kako bi se Rođeni vratili u Mostar. Zajedno sa igračima putovao je i Jadranko Prlić, koji se vraćao sa službenog putovanja u Beogradu. Koja sudbina…

Međutim, autobus je stigao samo do Nevesinja, jer dalje vozač nije htio da vozi, jer je grad bio pun ljudi u maskirnim uniformama i sa četničkim oznakama. Nakon toga, Rođeni su se sa privatnim autima, probijajući kroz mnoge barikade, uspjeli vratiti u Mostar.

Nakon povratka, 7. aprila 1992. godine, ekipa je ostavila opremu na stadionu Pod Bijelim brijegom. Ostalo je historija…”, zaključuju iz FK Veleža.

 

NV / foto FK Velež

Oznake:

Na vrh