Na ekonomskom bumu istočne Evrope snažno profitira Austrija

18. Jan 2018. | 09:45 | NV
bec-ulice

Ekonomije Mađarske, Češke Republike, Poljske, Slovačke i Rumunije rastu značajno brže nego ekonomije drugih evropskih zemalja.

Tržni centar Palladium na Trgu Republike u srcu Praga je jasan simbol novog buma u istočnoj Evropi. Vanjska strana zapuštene istorijske fasade bivše kasarne je potpuno renovirana. Unutar potrošačkog hrama, sada možete kupiti sve što poželite u 200 prodavnica i 20 restorana. I u Budimpešti, Varšavi i Bratislavi trgovački centri luksuzne robe doživljavaju bum.

Privreda istočne Evrope je najbrže rastuća na cijelom kontinentu. U prosjeku, EBRD u istočnoj Evropi očekuje rast od 3,3 POsto, nakon 1,6 POsto u prethodnoj godini. Veće minimalne zarade i niži doprinosi za socijalno osiguranje ojačavaju privatnu potrošnju, što je osnova za oporavak istočne Evrope. Niske kamatne stope pomažu investitorima.

Neke brojke o bumu u istočnoj Evropi:

– Očekuje se da će ekonomski rast u 2018. godini u Slovačkoj biti 3,6%, što znači da će biti jači nego u 2017. godini.
– Stopa nezaposlenosti u Češkoj je u septembru 2017. godine iznosila 2,9%. Ovo je najniža nezaposlenost od svih zemalja EU.
– U oktobru 20,1% je bilo povećanje novih registracija putničkih automobila u istočnoj Evropi.
-Automobil Jaguar Land Rover ulaže 1,5 milijardi eura u izgradnju nove fabrike u Nitri.
-Ukupne investicije austrijskih kompanija u 2016. godini u regionu Centralne i Istočne Evrope iznosile su 62,6 milijardi eura.

Dobra klima ponovo privlači strani kapital. Austrijske kompanije se nalaze među trećim najznačajnijim investitorima, a austrijske banke su ponovo aktivne u ovom regionu.

Prema podacima Oesterreichische Nationalbank, inostrane podružnice domaćih institucija u regionu CIE nedavno su odobrile kredite u ukupnom iznosu od 203,7 milijardi eura.

Na koncu, to je 68 posto ukupnih neizmirenih kredita u iznosu od 298,5 milijardi eura. Ali, austrijsko osiguranje takođeR ima koristi od obnovljenog istoka. Na primjer, Vienna Insurance Group (VIG) smatra se jednim od pionira u istočnoj Evropi. Danas, oko polovine prihoda od premija i dobiti dobija od podružnica u regionu CIE, a odnos će se pomjeriti još više. Elisabeth Stadler, direktorica VIG ističe: “U poređenju sa Austrijom, još uvijek ima puno prostora za poboljšanje u smislu gustine osiguranja u Centralnoj i Istočnoj Evropi”.

 

NV / indikator.ba

Na vrh