Na inauguraciju Vučića dolaze brojne delegacije, među njima svi članovi Predsjedništva BiH

23. Jun 2017. | 11:51 | NV
vucic(57)

Članovi Predsjedništva BiH prisustvovat će svečanoj inauguraciji predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u petak, 23. juna 2017. godine, saopšteno je danas iz ove institucije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović će se sastati sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u 15.00 sati u vili Mir u Beogradu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić i članovi Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i Bakir Izetbegović učestvovat će na svečanoj ceremoniji povodom inauguracije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koja će biti održana u Palati Srbije u Beogradu u 19.00 sati, saopćeno je.

U Beograd dolaze i sva trojica članova Predsjedništva BiH – Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, slovenski čelnik Borut Pahor, čelnik Crne Gore Filip Vujanović, te makedonski predsjednik Gjorge Ivanov. Još nije potvrđeno dolazi li neko iz Albanije te Rumunije, gdje je kriza vlade, no zna se da u Beograd dolaze mađarski premijer Viktor Orban, austrijski kancelar Christian Kern i potpredsjednica Bugarske Ilijana Jotova.

Vučiću na inauguraciju dolazi i ruski potpredsjednik Vlade i jedan od najvećih Putinovih “jastrebova” Dmitrij Rogozin (do sada je najavljivan dolazak Valentine Matvijenko, šefice Vijeća Federacije), premijer Gabona Franck Emmanuel Issoze-Ngondet, prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zaied, koji finansira “projekt stoljeća” – Beograd na vodi, te sin kralja Bahreina, šeik Al Kalifa. Veliku pažnju, kad je riječ o zvanicama, izaziva i dolazak generalnog sekretara Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti (ODBK), armenskog general pukovnika Jurija Hačaturova. ODBK je vojni savez pod okriljem Rusije koji okuplja nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a, u koji sve češće pozivaju i Srbiju.

Među zvanicama će biti i zamjenica generalnog sekretara NATO-a, američka diplomatkinja Rose Gottemoeller. Iz Bruxellesa će doći povjerenik za proširenje Johannes Hahn, a kancelarka Angela Merkel kao svog izaslanika šalje bivšeg kancelara Gerharda Schrödera, čime potvrđuje privrženost Vučiću te šalje poruku podrške na evropskom putu. No, indikativno je da nije objavljeno ko dolazi iz Francuske s kojom je Srbija prekinula odnose nakon što je donesena odluka suda u toj zemlji da vjerojatnog kosovskog premijera Ramuša Haradinija ne treba izručiti Beogradu.

Sama inauguracija trebat će, osim Vučića, prikazati i sve srbijanske krajeve, povijest zemlje te njezine gastronomske specijalitete. Kako javljaju beogradski mediji, prikazat će se mnoštvo kratkih filmova o raznim srbijanskim regijama, nastupat će folklorni ansambli, a posluživat će se isključivo srpske delicije te vina i rakije.

 

NV / NAP

Na vrh