Na krilima Burića BiH izborila baraž za Svjetsko prvenstvo 2019. godine

13. Jan 2018. | 21:42 | NV
40084

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Švicarsku rezultatom 21:15 (11:6) u petom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. godine igra u Njemačkoj i Danskoj, pa će imati priliku da u baražu napravi potpuni podvig, piše sportsport.ba.

Nakon sjajne igre i pobjede u St. Gallenu, Zmajevi oslabljeni neigranjem nekolicine bitnih igrača kao što su Nikola Prce, Ivan Karačić i Senjamin Burić su u prepunom tuzlanskom Mejdanu odigrali još jedan dobar meč i slavili zasluženu pobjedu.

Dobro otvaranje bh. reprezentacije, posebno igra u odbrani, pa smo došli do nekoliko laganih pogodaka na startu. Burić je u dva navrata imao asistencije preko čitavog terena, a Ovčina je lako završavao te kontre.

Tako smo nakon nepunih 15 minuta igre poveli 5:2, mada je na startu utakmice Švicarska vodila 2:1.

Nastavili smo da igramo dobru i agresivnu odbranu, a Švicarci su nam svojim srljanjem i igrom bez golmana poklanjali pogotke i nakon 20 minuta vodili smo 8:4.

Postojala je sumnja i (opravdana) doza straha da će stvari krenuti nizbrdo, da ćemo pasti, no iz minute u minutu naši momci su bivali sve bolji, a nevjerovatni Burić je kao iz šale dolazio do odbrana.

Uspjeli smo fenomenalnih pola sata završiti na sjajan način, pošto smo imali 11:6 i još je Burić u zadnjoj minuti zaustavio šest na četiri napad Švicarske. Kvalitetna odbrana i strpljivi napadi donijeli su nam ogromnih pet golova prednosti nakon 30 minuta igre.

Nismo najbolje ušli u drugo poluvrijeme, no opet je Burić zaključao svoj gol i Švicarci jednostavno nisu uspijevali da se vrate u meč, mada su imali nekoliko napada da smanje zaostatak i da se ozbiljno rezultatski primaknu.

Golom Nuića u 38. minuti došli smo do maksimalnih šest golova prednosti (13:7). Uslijedila je mala kriza, takozvana crna rupa, pa su Švicarci u 43. minuti došli na “samo” minus tri, što je Šumana natjeralo da pozove time-out.

Švicarska je uspjela da se primakne na dva gola zaostatka, a onda se Panić diže i postiže važan gol. Ubrzo je Vegar postigao fantastičan gol za plus tri.

U zadnjih 10 minuta ušli smo sa 16:14, ali drama je tek uslijedila nakon što su Švicarci smanjili na 16:15. Panić je opet postigao važan gol za plus dva, a onda 17. odbrana Burića u izuzetno bitnom trenutku. Panić je nastavio da torpedira Švicarce, uspjeli smo da se trgnemo u samom finišu, piše sportsport.ba.

Burić je imao 20 odbrana i najzaslužniji je što idemo u baraž. Međutim, treba istaći da  je u najvećem dijelu meča čitava odbrana BiH igrala fenomenalno protiv upornih Švicaraca koji su pokušavali na sve načine da stignu rezultat, pa su najveći dio utakmice igrali bez golmana, odnosno s igračem više u napadu.

Selektor Bilal Šuman je očigledno postavio odličnu taktiku, oslanjajući se na odbranu i nakon toga postizanje lakših golova iz kontre ili polukontre.

 

NV

Na vrh