Magazin>>

Na Novom Zelandu najtoplije ljeto ikad izmjereno

8. Mar 2018. | 23:00 | NV
toplije

Na Novom Zelandu ovo ljeto je najtoplije ikad izmjereno, objavio je novozelandski Nacionalni institut za vodu i atmosferska istraživanja.

Prosječna temperatura bila je 18,8 stepeni Celzijusa, što je 2,1 stepena iznad prosjeka za razdoblje od 1981. do 2010. godine.

Najjači toplotni talas dostigao je vrhunac u Aleksandri na novozelandskom Južnom ostrvu 30. januara kada je zabilježeno 38,7 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura izmjerena u zemlji u prethodnih 38 godina.

Navodi se da je temperatura mora oko Novog Zelanda bila šest stepeni iznad prosjeka.

U februaru su tu zemlju pogodila dva tropska ciklona – Fehi i Gita, izazivajući štete velikih razmjera širom zemlje.

Glavni naučnik nacionalnog instituta Chris Brandolino kazao je za “Radio Novi Zeland” da vrelo ljeto nije preveliko iznenađenje i u skladu je sa uslovima koje stvara La Nina, ali da klimatske promjene znače da je vjerovatno da će se slični temperaturni rekordi nastaviti sve dok je emisija štetnih gasova visoka, prenijela je Hina.

“To ne znači da će se rekordi rušiti baš svaki dan, svaku sezonu ili sedmicu ili mjesec. Ali u principu, može se očekivati da će se sljedećih nekoliko dekada to nastaviti ako emisija štetnih gasova ostane ovakva”, kazao je Brandolino.

 

NV / Tanjug

Na vrh