Na planini Arefat se okupilo oko dva miliona muslimana

31. Aug 2017. | 11:55 | NV
hadzije-arefat(1)

Skoro dva miliona muslimana iz cijelog svijeta okupili su se danas na planini Arefat kod Meke, što je jedan od glavnih uslova ispravnosti najvećeg muslimanskog hodočašća – hadža. Vjernici će tokom dana moliti za oprost grijeha, ne samo za sebe, već i za svoje najmilije.

Saudijski mediji spominju blizu dva miliona muslimana iz više od 160 zemalja svijeta, obučeni u istu jednostavnu bijelu odjeću, koja treba da simbolizira jedinstvo muslimana, skromnost i jednakost pred Bogom. Svi vjernici, bogati i siromašni, oblače se isto tokom obavljanja verskih obreda na hadžiluku.

Hadž je jedan od pet stubova islama na koji bi svaki musliman trebalo da ode bar jednom u životu, ukoliko mu to dozvoli njegova finansijska situacija.

Mnogi hodočašće počinju u Medini, mjestu gdje je sahranjen poslanik islama Muhammed, nekoliko dana prije zvaničnog početka obreda. Zvanično obilježavanje hadža počinje u Meki, mjestu rođenja poslanika Muhameda i najsvetijem gradu islama. Prije samog dolaska na brdo Arefat vjernici imaju i niz drugih vjerskih obreda koji obavljaju.

Poslije dana provedenog na planini Arafat, hodočasnici će krenuti ka Muzdelifi, usput kupeći kamenčiće za simbolično kamenovanje šejtana na putu za dolinu Mina, gdje će zaklati kurban, piše NAP.

 

NV / NAP

Oznake:

Na vrh