Na Sveučilištu u Mostaru predstavljen obrazovni centar za Microsoftove tehnologije i programska rješenja

16. Dec 2016. | 21:45 | NV
Slika2

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru danas je upriličeno predstavljanje novog obrazovnog centra za Microsoftove tehnologije i programska rješenja  – Microsoft Skills centar. Svečano predstavljanje je otvorila rektorica Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, a događaj je uveličan prisustvom NJ.E. Maureen Cormack, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Direktor Microsofta BiH, Omar Krivošija predstavio je rezultate projekta i njegove prednosti, zahvalivši HT Eronetu na donaciji uređaja za novi Microsoft Skills centar.

Član Uprave i izvršni direktor za pokretnu mrežu u HT Eronetu, dr. sc. Goran Kraljević, naglasio je kako je realizacija ovoga projekta logičan slijed veoma bliske povezanosti HT Eroneta i Sveučilišta u Mostaru, a naglašeno je i strateško partnerstvo HT Eroneta i Microsofta BiH kroz realizaciju novih i inovativnih digitalnih usluga što je, između ostalog, rezultiralo i suradnjom na otvaranju ovog MS Skills centra.

„HT Eronet je, u okviru ovoga projekta, opremio ICT laboratorij u sklopu Sveučilišta, čime je osigurana infrastrukturna podrška za specijalističku edukaciju mladih kadrova, a u svrhu podizanja njihove spremnosti za rad na ICT tržištu. Projektom će, između ostalog, studentima biti osigurana i Wi-Fi mreža u okviru sveučilišnog kampusa u Mostaru“, istaknuo je Goran Kraljević, izvršni direktor u HT Eronetu.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru, Ljerka Ostojić pozdravila je prisutne i zahvalila se Microsoft-u BiH na odličnoj suradnji, kazavši: „Pokretanjem ovoga projekta svi studenti i nezaposleni imat će priliku na Sveučilištu u Mostaru besplatno pohađati najtraženije Microsoftove programe obuke i steći vrijedne certifikate kao potvrdu dodatno usvojenih znanja i vještina. Na ovaj način upotpunit će znanja stečena na svojim fakultetima. Prilike za zapošljavanje bit će još veće uzimajući u obzir trend brzog rasta i razvoja IT industrije. Mladi i sposobni ljudi su naša prilika za ostvarenje BiH na Europskom putu. Samo društvo temeljeno na znanju i stručnošću može biti kotač koji će pokrenuti razvoj gospodarstva i opći razvoj BiH.“

NJ.E. Maureen Cormack, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, izjavila je: „Čestitam Microsoftu na ovom novom Skills centru (Centru za sticanje vještina) ovdje na Sveučilištu. Microsoft je već otvorio svoj Centar na Fakultetu za informacijske tehnologije i sjajno je vidjeti još jedan ovakav centar u Mostaru.  Kao ambasador SAD-a u BiH, vidim američke kompanije poput Microsofta kao jake partnere u nastojanjima da ova zemlja napreduje ka prosperitetnoj evropskoj budućnosti. Radujem se nastavku partnerstva između Ambasade SAD, Microsofta i IT poslovne zajednice u BiH.“

Direktor Microsofta BiH, Omar Krivošija izrazio je zadovoljstvo pokretanjem još jednog MS Skills centra koji će pružati mogućnost mladima iz Mostara da unaprijede znanje iz IT područja.

„Još 2014. godine na konferenciji MS Network odlučili smo se na pokretanje MS Skills centara na koje smo danas veoma ponosni. Ovo je samo jedna od niza inicijativa koje je Microsoft BiH pokrenuo u svrhu razvoja obrazovanja, poticanje zapošljavanja i inovacija, čime želimo doprinjeti održivom privrednom i društvenom razvoju zemlje. Svjesni smo da su danas poslovi budućnosti usko vezani uz IT sektor i želimo mladima dati čvrsti oslonac i potrebna znanja koja će im biti od koristi pri pronalaženju budućeg zanimanja. Sigurni smo da ćemo ovim projektom utjecati na stopu nezaposlenosti u BiH, jer istraživanje je pokazalo da nema pojedinca koji posjeduje Microsoft certifikat, a da je nezaposlen. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem kompanije koje žele biti partneri projekta da se uključe kako bi otvorili Microsoft Skills centre i u drugim gradovima BiH.”, istakao je Omar Krivošija, direktor Micorosft BiH.

U proteklih deset mjeseci na četiri fakulteta u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, treneri i specijalisti certificirani za Microsoft tehnologije održali su ukupno 34 treninga.

1788 kandidata se prijavilo za prisustvovanje treninzima MS Skills centara, kroz pripremno testiranje je prošlo 100 kandidata, a 22 studenta su stekli industrijski certifikat. Od ukupnog broja prijavljenih, 585 je nezaposlenih koji su se kroz podršku YEP programa testirali i prošli kroz treninge. Od 585 prijavljenih, njih 57 je uspješno skinuto s evidencije nezaposlenih.

 

NV

Na vrh