Nabavka naoružanja u RS-u: Dodik iskoristio neodlučnost Evropske unije

20. Feb 2018. | 22:14 | NV
dodik i vucic obrazovanje 2

Nabavka 2.500 komada oružja za potrebe policije Republike Srpske izazvala je veliku pažnju domaće javnosti, ali i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice.

OHR, OSCE, Ambasada SAD-a jasno su poručile da nabavka naoružanja u ionako nestabilnoj političkoj situaciji u BiH nije najbolje rješenje.

“To je jedna sasvim legitimna akcija i mi nemamo što kriti. Dvadeset godina nismo imali pravo da opremimo policiju, sada smo to odlučili da uradimo”, poručio je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Nabavkom naoružanja bavili su se i vodeći svjetski mediji poput američkog New York Timesa i britanskog The Guardiana, koji su upozorili da bi Dodikov režim u RS-u uz podršku Rusije mogao oružje iskoristiti za svoj ostanak na vlasti, a u najgorem slučaju i za izazivanje međunacionalnog sukoba u BiH s ciljem otcjepljenja RS-a od BiH.

Godinama su brojni politički analitičari upozoravali predstavnike EU da pomognu BiH na evropskom putu i ubrzaju njen ulazak u EU kako bi se spriječio ruski uticaj u regionu.

Međutim, EU je suprotno najavama, pred BiH postavila iste uvjete za ulazak kao i za Srbiju, dok je Srbija sve to vrijeme preko svog čovjeka u BiH Milorada Dodika blokirala evropski put BiH, iako su u EU dobro znali da BiH sa svojim specifičnim unutrašnjim uređenjem nije u stanju da prati Srbiju i ostale zemlje u okruženju na evropskom putu.

Upozorenja da bi takvo stanje mogla iskoristiti Rusija i nametnuti se kao ozbiljan faktor u BiH nisu shvatana dovoljno ozbiljno, a čini se da se ne shvataju ni danas, kada je već svakome jasno da je Rusija postala nezaobilazan međunarodni igrač na ovom prostoru.

Čak ni nakon što je Dodik objavio nabavku naoružanja, iz EU nije stigla jasna i nedvosmislena osuda takvog čina.

Dodik kupovinu naoružanja pravda činjenicom da je za to dobio odobrenje svih nadležnih državnih institucija, ali to odobrenje ne daje nikakvu garanciju da ono neće biti iskorišteno u svrhe za koje nije namijenjeno.

Uostalom, i ratni zločini u posljednjem ratu u BiH počinjeni su uglavnom legalno kupljenim oružjem.

Prema tome, to što je Dodik oružje nabavaio uz dozvolu državnih institucija nije nikakva garancija da ga neće upotrijebiti za rušenje tih istih institucija.

Onda će biti kasno za bilo kakva upozorenja i osude saopštenjima, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh