Načelnik Novog Travnika: Radnim mjestima zadržavati mlade ljude

3. Oct 2017. | 14:48 | NV
refik_lendo_0

Općina Novi Travnik uglavnom je asocijacija za općinu koja izvore prihoda osigurava kroz namjensku industriju, međutim da nije sve barut i željezo u ovoj općini smještenoj u samom centru Bosne i Hercegovina sa nešto više od 30 hiljada stanovnika govori prvi izvršilac načelnik Refik Lendo.

Govoreći za informativni servis INS, načelnik Lendo govori kako se čelnici Općine jasno drže svoje vizije lokalnog razvoja te da su pomaci na terenu vidljivi, a nekada u korov zarasla stara industrijska zdanja sada potpuno operativna i na raspolaganju investitorima gdje već djeluju privredni subjekti i zapošljava se lokalno stanovništvo.

Načelnik Lendo ističe važnost borbe za ljude i njihovog zadržavanja u Novom Travniku. “Naši mladi vole svoju zemlju, no ta ljubav nije dovoljna. Ako mlad čovjek ne može svojim radom  osigurati egzistenciju za sebe i svoju porodicu onda to nije dobro ni za koga. Mi u Općini svjesni smo problema jer svakodnevno smo u kontaktu sa građanima. Izdvajamo sredstva za liječenje građana, nabavku lijekova, stipendiramo 65 studenata, svake godine omogućimo da najmanje 20 mladih visokoobrazovanih ljudi stekne prvo radno iskustvo u Općini Novi Travnik”, rekao je za INS načelnik.

Posebno ističe industrijsku zonu “Neobarje” gdje rade dvije fabrike, a najavu pokretanja pogona imaju od četiri nova privredna subjekta. Lokalna vlast je na sebe preuzela poboljšanje infrastrukture i putne komunikacije sa lokalnim naseljima čiji radnici gravitiraju ka ovoj zoni.

 

Administrativna ekpeditivnost

Svjedoci smo da strani investitori kao prepreku za realizaciju svojih projekata često ističu komplikovane adminstrativne poslove oko registracije i održavanja projekata. Da bi tu prepreku uklonili, onoliko koliko je to moguće, općinske službe svoj dio posla rade brzo i efikasno, a tome u prilog govori i činjenica da je Novi Travnik postao primamljiv i investitorima iz susjednih općina.

Refik Lendo iza sebe ima dva uspješa mandata, a povjerenje mu je povjereno i po treći put i kako na kraju ističe ostaje u službi svojim građanima i uvijek je otvoren za njihove ideje i smjernice.

 

NV / INS

Na vrh