Nagrada stigla u Sarajevo: Bosanski inžinjeri među najboljima u svijetu

Kao mnogo puta do sada još jednom se pokazalo da Bosna i Hercegovina ima itekako sposobne i ambiciozne mlade ljude. Dokaz su studenti i asistenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu

23. Apr 2016. | 23:11 | Amel D.
PINKI Golden Gear Award 2015

Između 3 miliona inžinjera, na stranici www.grabcad.com, iz raznih dijelova svijeta, tim studenata i asistenata Mašinskog fakulteta u Sarajevu proglašeni su najboljim timom inžinjera koji je radio na jednom projektu u 2015. godini. Osvojili su “Golden Gear Award 2015“ za “TOP collaborative model“.

Mladi inžinjeri su nagradu osvojili za projekat “PINKI“ o kojem smo pisali i ranije. Projekat je  podrazumijevao razvoj konceptualnog dizajna motocikla i njegovo 3D modeliranje. U sklopu projekta razvijeno je oko 2000 pojedinačnih dijelova motocikla, a projekat je trajao skoro dvije godine. U projektu su učestvovali studenti: Matej Pezer, Asim Ćosić, Adnan Tiro, Arnel Hero, Admir Šupić i Adnan Šupić.

Kroz projekat studenti su stekli iskustva koja će im svakako koristiti u zaposlenje. Pored navedenog, studenti su razvili i osobine kao što su rad u timu, kolaboracija, rad pod pritiskom, ispunjavanje rokova, što su svakako poželjne osobine koje poslodavci traže u današnjem vremenu.

U razvoju PINKI modela, nesebičnu pomoć pružili su i asistenti s Katedre za mašinski proizvodni inžinjering i Katedre za mašinske konstrukcije Mašinskog fakulteta u Sarajevu Adi Pandžić, Adis Muminović i Vahid Avdić.

”Projekat koji svima može poslužiti kao dokaz da fakultet nisu samo ispiti, učenje i ‘obaranje’ studenata.
Fakultet može biti puno više od toga kad se spoji dobra volja, strast za inžinjerstvom i nesebično zalaganje”, naveli su mladi inžinjeri.

Prezentacijom projekta PINKI na raznim inžinjerskim stranicama studenti su privukli klijente i investitore iz raznih dijelova svijeta, kao posljedica toga već su osnovali jednu kompaniju a i druga je u postupuku osnivanja. Kompanija Dessault Systems iz USA-a otkupila je prava na korištenje modela PINKI motocikla, a kompanija Nvidia otkupila je prava na korištenje slika motocikla.

Poruka drugim studentima tehničkih fakulteta je da ne čekaju da ih neko zaposli, nego da sami sebi stvore radno mjesto. Posla u današnjem svijetu inžinjerstva ima jako puno i sve je dostupno putem interneta.

 

Na vrh