Najveći broj putnika u jednom mjesecu u historiji Međunarodnog aerodroma Sarajevo

4. Sep 2017. | 11:57 | NV
aerdorom(2)

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom mjeseca aUgusta prošlo je 144.330 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u historiji ovog aerodroma. Šta više, ova brojka predstavlja povećanje od čak 22% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Također, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.508 aviooperacija, što je za 20 % više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno 217.745 kg komercijalnog karga, odnosno 15% više u odnosu na isti mjesec 2016. godine.

Konačno, Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je u prvih osam mjeseci ove godine ukupno 668.338 putnika, što predstavlja povećanje od preko 14% u odnosu na isti period prošle godine, te što je već više od ukupnog broja opsluženih putnika u cijeloj 2013. godini.

U prvih osam mjeseci ove godine obavljeno je ukupno 8.776 avio operacija što je povećanje od 14 % u odnosu na isti period prošle godine. Fizički obim karga za prvih osam mjeseci je 2. 084 227 kg, što je povećanje od čak 55 %, u odnosu na isti period prošle godine. Uporedni podaci ukazuju da je rast koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi u ovoj godini među najvećim u regiji.

Već u prvih sedam mjeseci ove godine, pet aviokompanija je započelo operacije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime najveći aerodrom u našoj zemlji nastavlja impresivan rast na svim poljima, a što direktno doprinosu jačanju ekonomske slike Bosne i Hercegovine i razvoju turističkih potencijala, ali i omogućava našim građanima sve širi izbor kada su u pitanju europske i svjetske destinacije.

Zbog svega toga, rukovodstvo  Međunarodnog aerodroma Sarajevo planira ambiciozne infrastrukturne projekte i druga ulaganja, sve sa ciljem daljih širenja kapaciteta Međunarodnog aerodroma “Sarajevo“ i jačanja liderske uloge ovog poduzeća na bh. tržištu, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

 

NV / NAP

Na vrh