Najveći kongres sportskih nauka otvoren u Beču

Najveći svjetski kongres iz oblasti sportskih nauka u srijedu je otvoren u Beču

7. Jul 2016. | 14:06 | Dž.A.
sports-science

Moto trodnevnog kongresa, u čijem radu sudjeluje 2.800 učesnika, glasi “Crossing Borders through Sport Science”, a centralne teme bečkog skupa su ključne determinante aktivnog životnog stila u urbanom okruženju, te aktuelne i buduće posljedice uključivanja tehnologije u sport.

Od 10. jula Beč će biti domaćin i skupa 4.000 sociologa iz 126 zemalja u sklopu petodnevnog simpozija “Budućnosti koje želimo”. Na Univerzitetu u Beču diskutovat će se o globalizaciji, društvenom polariziranju i o tome koliko sociološke ideje mogu doprinijeti pozitivnom razvoju budućnosti.

Oko 400 vodećih svjetskih naučnika iz oblasti biologije ponašanja zasjedat će od 12. do 15. jula u Beču na 8. evropskoj konferenciji biologije ponašanja.

Konferencija obuhvataju teme evoluciju, biohemiju, genetiku i neurobiologiju, a važna programska tačka bit će takozvana građanska nauka.

Na simpoziju “Građanska nauka i biologija ponašanja: izazovi i šanse” tematizirat će se aktivno učešće laika na istraživačkim projektima kroz mjerenja i evaluacije podataka, saopćeno je iz Eurocoma.

 

(FENA)

Na vrh