Najvećoj evropskoj banci dobit pala više od 40 posto

HSBC je u drugom kvartalu zabilježio pad dobiti od 40,9 posto u odnosu na isti period lani, što rukovodstvo britanske banke smatra posljedicom "turbulentnog perioda"

3. Aug 2016. | 12:40 | Dž.A.
epa04718676 Customers use atm machines at HSBC's City of London branch in Britain, 24 April 2015. HSBC are to consider moving their headquarters out of the UK to Asia, the company is to announce on 24 April.  EPA/ANDY RAIN

Bruto dobit najveće evropske banke iznosila je u drugom kvartalu 3,1 milijardu dolara, dok je u prethodnom kvartalu iznosila 6,1 milijardu dolara. U cijelom prvom polugodištu bruto dobit im je pala za 3,9 milijardi dolara, na 9,7 milijardi dolara.

U saopćenju za javnost, Uprava HSBC-a je slabe brojke opravdala neprestanom neizvjesnošću i lošim okruženjem u kojem banka posluje.

Predsjednik HSBC-a Douglas Flint naveo je kako je prvi kvartal obilježila  zabrinutost zbog usporavanja ekonomskog rasta Kine, da bi se nakon toga nesigurnost pojačavala zbog nadolazećeg referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Sjedište HSBC-a je u Britaniji, ali banka većinu zarade ostvaruje u inostranstvu. Prošle godine ta banka je oko 83 posto svoje bruto dobiti ostvarila na azijskim tržištima, prenosi Poslovni.hr.

 

(FENA)

Oznake: >

Na vrh