Nakon 25 godina postrojili se veterani Prve brigade policije Stari Grad

18. May 2017. | 16:16 | NV
veterani

Na Trgu Alije Izetbegovića održana je ceremonija obilježavanja 25. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo. Prije 25 godina na ovom mjestu postrojilo se 800 policajaca koji su te 1992. godine položili zakletvu da će svojim životima braniti BiH i Sarajevo. U toku rata njih 44 izgubila su život, a mnogi su lakše i teže ranjeni. Brojne delegacije položile su cvijeće na spomenik poginulim pripadnicima ove brigade i odali im počast, piše agencija Patria.

Kolona od 200 veterana postrojila se 25 godina kasnije, a danas im se obratio Jusuf Pušina, tadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH, danas predsjedavajući OV Stari Grad te su zajedno evocirali uspomene na te presudne dane u odbrani Sarajeva i BiH. Radi autentičnosti, pušten je audiosnimak obraćanja prije 25 godina, a kako je ponovio Pušina isto važi i 25 godina poslije.

“BiH je država svih njenih građana. Vi predstavljate oružanu formaciju koja se stavlja na stranu branilaca slobode demokratije i branilaca države BiH. Ovo je još jedna potvrda ove mladosti, snage koja pokazje da ćemo sačuvati i odbraniti slobodu za sve građane BiH bez obzira na ime i prezime, bez obzira na vjeru, i bez obzira na nacionalnost. Samo tako možemo garantovati mir, bezbjednost i slobodu”, kazao je tada Pušina

Učesnici su nakon završetka snimka nastavili skandirati „Bosna, Bosna, Bosna“.

Cvijeće su položile delegacije Vlade KS na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem, predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, delegacija Općine Stari Grad i brojni drugi.

 

NV / NAP

Na vrh