Nakon ljekarskog pregleda bit će poznat broj učesnika skokova sa Starog mosta

Tačan broj učesnika 449. tradicionalnih Skokova sa Starog mosta, koji će danas biti održani u Mostaru, bit će poznat nakon ljekarskog pregleda

26. Jul 2015. | 10:15 | S.M
44410


"Prošle godine takmičilo se oko 70 skakača, a toliko ih otprilike očekujemo i ove godine. Prisutni će imati priliku vidjeti ukupno oko 150 skokova tokom takmičenja, koje će se odvijati u dvije discipline, skokovi na noge, skokovi na glavu, a održat će se i revijalni skokovi veterana", izjavio je danas za Fenu Saša Oručević, glasnogovornik Kluba skakača u vodu “Mostari”, organizatora manifestacije.

Do sada su se prijavili skakači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja.

"Naš favorit je Lorens Listo i to ne zato što je naš, već što čovjek zaista živi to. Prije tri dana dobio je ponudu da skače "lastu" za novac, koju je odbio rekavši da se "čuva za skokove". To je veliko poštovanje", istakao je Oručević.

Lasta je postala brend, jer su favoriti uvijek bili takmičari koji izvode stil lasta.

Prilikom izvođenja stila laste skakač ruke zabaci iza tijela. On liči na let ptice lastavice i time je posebno graciozan.

Stručni ocjenjivački sud, sastavljen od iskusnih skakača, ocjenjuje tri elementa: držanje na mostu, pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodjeljuju zavisno o kvaliteti, ljepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata.

Emir Balić (1935.) je do sada najuspješniji skakač u disciplini na glavu (stil lasta). Trinaest puta je osvojio šampionsku titulu, četiri puta je zauzimao drugu i tri puta treću poziciju.

On je jedan od članova žirija, u čijem su sastavu Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Enver Novaković i Saša Lukić.

(Agencija FENA)

Na vrh