Namirnice koje negativno utiču na inteligenciju

Neki proizvodi mogu da izazovu pogubno oštećenje mozga, koji je jedan od najvažnijih i najbitnijih organa

17. Feb 2016. | 16:42 | S.M
54749


Ovo su neki proizvodi koji mogu uticati na inteligenciju:


Šećer
Ne samo da utiče na našu figuru, šećer također može uticati na nešto mnogo bitnije – mozak. Na kraju, veća količina šećera može dovesti do poremećaja pažnje i inteligencije. Takve posljedice mogu uključivati teškoće u učenju ili uništavanje kapaciteta memorije. Ovo je nesumnjivo osjetljivo pitanje, koje bi trebalo da bude u centru pažnje, jer, kao što znamo, niko ne želi da pati od takvih zdravstvenih problema ili pojave.


Nikotin
Nikotin – je još jedan proizvod koji može dovesti do nepovratnih posljedica za inteligenciju. Iako to nije sam po sebi prehrambeni proizvod, mnogi ga konzumiraju. Nikotin može izazvati ozbiljna oštećenja mozga zbog ograničenog protoka krvi koje je, kao što svi znamo, izuzetno važno za dobro funkcionisanje organizma. Nikotin može izazvati mnoge probleme, osim onih od kojih možda već znate, kao što su: zadah, prerano starenje ili rak pluća, što može dovesti do prerane smrti.


Brza hrana
Nedavne studije su pokazale da brza hrana utiče na funkcionisanje mozga. To je zato što mijenja hemiju mozga i može dovesti do depresije i anksioznosti. Ovaj tip hrane sadrži supstance poznate kao dopamin, odgovoran za kreiranje osjećaja mira, sreće i dobrog zdravlja.


Prerađena hrana
Prerađena hrana, prethodno kuhana ili pržena ukoliko se konzumira u velikim količinama, može oštetiti centralni nervni sistem, dovodi do degenerativnih moždanih bolesti, uključujući i Alzhajmerovu bolest.

Na vrh