Namirnice koje normalizuju rad štitne žlijezde

Nepravilan rad štitne žlijezde može imati razne negativne posljedice po funkcionisanje organizma. Najčešći simptomi su: razdražljivost, odnosno nagle i česte promjene raspoloženja, višak kilograma i nedostatak koncentracije

2. Apr 2016. | 15:24 | A.S
57044

Štitna žlijezda (tiroida) smještena je u dnu vrata i veoma je važna za funkcionisanje organizma jer proizvodi hormone koji utiču na rast, proizvodnju tjelesne energije i brzinu metaboličkih procesa u tijelu. Simptomi koje štitna žlijezda može da prouzrokuje razlikuju se u odnosu na to da li ona radi prejako ili preslabo.

Oslabljen rad štitne žlijezde direktno utiče na metabolizam pa je neophodan dovoljan unos tečnosti, najmanje 8 do 12 čaša vode dnevno kako biste ubrzali metaboličke procese. Takođe, određene namirnice mogu da vam pomognu da regulišete rad štitne žlijezde ili da makar ublažite neprijatne simptome.


1. Integralne žitarice

Usporeno varenje i lijena crijeva čest su simptom hipotireoze. Doručak bogat integralnim žitaricama kao što su ovsene pahuljice, ili integralni hljeb, tjestenina i riža za ručak mogu pomoći u regulisanju rada crijeva.


2. Pasulj

Pasulj je veoma važan izvor energije, što može biti korisno ako hipotireoza uzrokuje iscrpljenost kod vas. Ova namirnica sadrži bjelančevine, antioksidanse, složene ugljene hidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Pasulj je bogat i vlaknima, što može da vam pomogne ukoliko imate usporeno varenje.


3. Riba

Omega-3 masne kiseline kojima su bogate ribe poput divljeg lososa, tunjevine, haringe ili sardine odličan su izbor ručka ili večere ako imate problema sa štitnom žlijezdom. Takođe, riba je bogat izvor selena, važnog za pravilno funkcionisanje štitne žlijezde. Morski plodovi i školjke takođe se preporučuju u ishrani osoba sa poremećenim radom ove žlijezde. Preporučuje se da morsku ribu jedete najmanje dva do tri puta nedjeljno, spremljenu na što manje masti.


4. Alge

Alge sadrže visoku koncentraciju joda, osnovnog sastojka potrebnog za funkciju štitne žlijezde. Takođe nude obilje vlakana, kalcijuma i vitamina A, B, C, E i K. Možete ih jesti sa supama, salatama ili u sušiju. Prije nego što povećate unos joda konsultujte se s ljekarom.


5. Mlijeko i mliječni proizvodi

Kako bi štitna žlijezda pravilno funkcionisala, pored joda, neophodno je da redovno unosite bjelančevine. U slučaju nedostatka neke od važnih aminokiselina koje ulaze u sastav proteina, štitna žlijezda ne može da proizvodi hormone. Zato je veoma važno da tri puta dnevno unesete bjelančevine u organizam, kao što je, na primjer, sir. Takođe, pijte mlijeko i jogurt svakodnevno, kad god možete. Ove namirnice možete konzumirati i putem kolača, poslastica, voćnih šejkova, u kombinaciji sa žitaricama.


6. Svježe voće i povrće

Gojenje je jedan od najčešćih simptoma hipotireoze. Niskokalorijska hrana i hrana visoke nutritivne vrijednosti poput svježeg voća i povrća temelj su svakog uspješnog programa mršavljenja. Ako je moguće, uključite u svaki obrok svježe voće i povrće. Određene namirnice, kao što su borovnica, višnja, slatki krompir i zelena paprika, bogate su antioksidansima, materijama poznatima po tome što smanjuju rizik od bolesti srca.


7. Orašasti plodovi

Zdrave grickalice poput oraha, lješnika, badema i brazilskog oraha bogati su selenom, mineralom koji povoljno utiče na rad štitne žlijezde. Orašaste plodove možete jesti samostalno ili pomiješano sa salatom ili jogurtom. Međutim, budući da su ove namirnice veoma kalorične, a da je gojaznost najčešći problem nepravilnog rada štitne žlijezde, nemojte pretjerivati s njihovom konzumacijom. Preporučena doza je šaka orašastih plodova dnevno.


Napomena: Oprez s kafom

Ukoliko pijete kafu nekoliko puta na dan, a imate problema sa radom štitne žlijezde, to bi svakako trebalo da prestanete da radite. U jutarnju kafu dodajte malo mlijeka, a kasnije tokom dana radije se opredijelite za čaj. Velika količina kafe, naime, negativno utče na rad štitne žlijezde jer ima i stimulativni i strumogeni efekat. Drugim riječima, kafa je jak stimulans u produkciji hormona kod hipertireoze pa može pogoršati njenu funkciju, a kod hipotireoze ovaj napitak ometa preuzimanje joda i sprječava stvaranje tiroidnih hormona, piše Ljepota i Zdravlje.

Na vrh