Namještaj izgrađen od otpadnih materijala

U okviru obilježavanja Evropske sedmice za redukciju otpada (EWWR) danas će u Sarajevu biti upriličena izložba namještaja kojeg su učenici izradili od otpadnog materijala kao što je armatura, palete, lim, spužve i tekstili.

21. Nov 2013. | 09:27 | A.K
14801

Ova izložba je aktivnost Centra za okolišno održivi razvoj (COOR) koja ima za cilj da se demontriraju kreativne mogućnosti ponovne upotrebe otpadnih materijala s posebnim naglaskom na mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i poduzetnički duh u domeni ponovne upotrebe otpada.

Kako je u izjavi pojasnila koordinatorica projekta iz COOR-a Maja Kurtagić izradi ovog namještaja učestvovali su učenici koji pohađaju različite zanate, te je namještaj i presvučen.

"Bit će to prodajna izložba, a novac koji se prikupi će biti upotrijebljen kako bi se i dalje učenici nastavili baviti tom aktivnosti" kazala je Kurtagić.

Podsjetila je da je ovogodišnja sedmica obilježena posebnom idejom, a to je da se od otpada može živjeti odnosno da se uz malo kreativnosti bez velikih finansijskih ulaganja otpad može iznova koristiti.

Izložba namještaja bit će otvorena danas u 11 sati u Srednjoškolskom centru u Hadžićima.

Evropska sedmica za redukciju otpada se provodi radi jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope da bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva.

(Fena)

Na vrh