Napad na antifašiste prilikom obilježavanja Dana državnosti BiH u Mostaru, SDP i SDA osudile napad

24. Nov 2017. | 18:22 | NV
1(175)

Grupa maskiranih huligana napala je danas na Partizanskom groblju u Mostaru delegacije UABNOR-a i SDP-a koje su došle da polože cvijeće povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Maskirani huligani su mostarskim antifašistima oteli cvijeće, te ih vrijeđali.

Ovo nije prvi put da su mostarski antifašisti izloženi napadima od strane nepoznatih osoba čiji identitet policija nikada nije otkrila.

Iz delegacije UABNOR-a istakli su da su u prvi mah pomislili kako se radi o grupi mladića koji su došli da im se pridruže u obilježavanju jednog ovakvog dana, ali ubrzo su shvatili da se radi o, kako su kazali, najobičnijim crnokošuljašima, koji su antifašistima poručili „da partizani ovdje ne mogu biti“.

Zastupnica u Skupštini HNK Vesna Saradžić iz SDP-a kazala je za NAP da je danas svjedočila pravom fašističkom napadu na dan kada se treba odati počast svim onima koji su u državnost ove zemlje ugradili svoje živote.

“Danas je trebala biti vijest da je položeno cvijeće na Partizansko groblje, a vijest je da je oteto cvijeće. To je strašno. Svjedočimo da se fašizam ponovo budi u cijelom svijetu, a evo vidimo i kod nas. Ovakve stvari ne priliče jednom demokratskom i civilizovnom svijetu i svi zajedno moramo ustati protiv ovakvih pojava”, kazala je Saradžić.

Njen kolega u Skupštini HNK Amer Zagorčić dodao je da ovo u Mostaru nije ništa novo, jer fašizam u ovom gradu stanuje već 25 godina.

“U Mostaru ništa novo. Fašizam već četvrt vijeka stanuje u ovom gradu. Ovo nisu ilegalne i nepoznate organizacije. Oni se ne kriju, oni javno i bez ustručavanja demonstriraju silu i svoje stavove. A zašto to rade? To rade jer im se može, jer ih vlast toleriše i jer oni u suštini samo provode jednu istu politiku koja na ulicama otima cvijeće antifašistima i tuče ih, a u skupštinskim klupama ne dozvoljava ravnopravnost srpskog naroda. To je ista pamet i isti politički program, a metode su drugačije u zavisnosti od prilike i situacije”, kazao je za agenciju Patria zastupnik SDP-a u Skupštini HNK Amer Zagorčić, koji je bio u delegaciji ove partije na današnjem polaganju cvijeća.

Predsjednik Udruženja boraca i antifašista NOR-a Mostar Sead Đulić je nakon incidenta pozvao policiju.

Đulić je poručio da današnji napad nije ništa drugo nego rezultat politike Dragana Čovića i HDZ-a koji su stvorili takav ambijent da u Mostru cvjetaju samo fašizam i neofašizam.

Uprkos napadu od strane neofašista, delegacija je ipak odala počast poginulim antifašistima iz Drugog svjetskog rata.

Iz policije su kazali da skup nije bio najavljen, dok je organizator kazao kako se radilo o skupu kojem prisustvuje manje od 20 ljudi i kao takav se ne mora prijavljivati policiji.

 

SDP: Fašistički napadi u Mostaru ne mogu osporiti činjenicu da je BiH nastala na temeljima ZAVNOBiH-a

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje današnji napad na članove Kantonalne i Gradske organizacije SDP-a Mostar, te na članove UABNOR-a, prilikom polaganja cvijeća na Partizansko groblje u Mostaru.

Napad na osobe koji su došli da dostojanstveno obilježe Dan državnosti svoje domovine, nastavak je povampirene fašističke ideologije, koja se još ne može pomiriti sa porazom iz 1945. godine.

Očigledno je da je Mostar i dalje plodno tlo za jačanje neofašizma, što je samo nastavak politike podjela koja se decenijama promovira u ovom gradu. Takva politika odgovara onima koji, na osnovu mržnje i straha, ovaj grad i dalje žele dijeliti na dvije strane.

Međutim, bilo kakvi napadi ne mogu obezvrijediti činjenicu da je BiH nastala na temeljima ZAVNOBiH-a i antifašističkim vrijednostima i da će se sutra obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

SDP BiH će se i dalje protiv politike podjela boriti na sve moguće načine, a ovim putem apeliramo na sigurnosne organe da, konačno, pred lice pravde privedu počinioce ovog sramnog djela.

 

SDA: Osuđujemo napad na delegacije SABNOR-a i SDP-a u Mostaru

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje napad na delegacije SABNOR-a i SDP koji se dogodio danas na Partizanskom groblju u Mostaru u vrijeme obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

“Smatramo da je ovo barbarski i fašistički  čin onih kojima smeta antifašizam kao vrijednost na kojoj  je utemeljena ova zemlja. Tražimo od nadležnih organa da  hitno identificiraju  i procesuiraju napadače. Također,  očekujemo da nadležni organi nakon niza incidenata konačno  adekvatno zaštite Partizansko groblje u Mostaru kao nacionalni spomenik BiH”, stoji u reakciji SDA.

 

NV / NAP

Na vrh