Napeto stanje na sjeveru Sirije: Četiri suprostavljene vojske na malom prostoru

28. Feb 2017. | 08:43 | NV
al bab

Stanje na sjeveru Sirije ušlo je u novu kritičnu fazu. Nakon što su pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA) podržani od strane Turske protjerali ISIL iz grada Al Bab na sjeveru Sirije, sirijska armija sa svjom specijalnim snagama “Tigar” napala je ISIL na tom istom području.

Samo nekoliko kilometara dalje prema istoku nalaze se Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, a Turska ih smatra prijetnjom budući da glavninu snaga SDF-a čine kurdske jedinice.

Stvari su eskalirale kada je prvo došlo do sukoba između FSA i sirijske armije, a prema različitim izvorima poginulo je na desetine vojnika na obje strane, ali zvaničnih priznanja sukobljenih strana još nema.

To, međutim, nije pokolebalo sirijsku armiju da nastavi sa operacijama protiv ISIL-a, pa su jučerašnjim manevrima na manjem području jedinice ISIL-a okružene sa snagama FSA, SDF i sirijske armije.

Ovaj manevar sirijske armije nije bio slučajan. Sirijska armija je nastojala da se spoji sa teritorijama koje drže Kurdi iz SDF-a, čime će FSA spriječiti da idu južnije u dubinu Sirije. Spajanje sirijske armije i Kurda potvrdio je i glasnogovornik SDF-a Talal Silo u izjavi za Reuters.

Podsjetimo, odnosi sirijske armije i SDF-a su imale različite faze, od sukoba do saradnje. Zadnjih mjeseci sukobi nisu zabilježeni, ali saradnja između njih jeste, a koja je opet više motivisana zajedničkim neprijateljom (FSA i ISIL) nego li se radi o identičnim pogledima na budućnost Sirije, budući da Kurdi traže da se nakon rata u Siriji uspostavi kurdska federalna jedinica, a Damask se tome protivi. Međutim, kasno sinoć mediji su prenijeli vijest da se vlada u Damasku uspjela dogovoriti sa Kurdima o trgovini, ali i o tome da otvore svoje teritorije za drugu stranu. Naime, u Halepu postoji kvart Sheikh Maqsuod koji je nastanjen Kurdima i koji Kurdi kontrolišu godinama, a tokom bitke za Halep pomagali su vladinim snagama. Taj kvart je izolovan od ostalih kurdskih snaga. Isto je i na sjeveru Sirije, gdje u dubini teritorije koju kontrolišu Kurdi, u gradovima Hasakah i Qamishli, sirijska armija ima uporišta iz kojih pomaže grad Deir Ezzor kojeg ISIL drži godinama pod totalnom opsadom. Pomenutim dogovorom, biće omogućeno porodicama da posjete svoje članove u svim navedenim dijelovima Sirije.

Nakon što je se sirijska armija spojila sa Kurdima istočno od grada Al Bab, došlo je se u situaciju da su četiri vojske smještene na malom području. Da stvar bude komplikovanija, iza FSA stoji Turska, iza sirijske armije Rusija i Iran, a iza SDF Sjedinjene Američke Države koje im čak pružaju i vojnu obuku te ih podržavaju zračnim napadima.

Kako će se stvari odvijati u tom dijelu Sirije za sada nije jasno, osim namjere svih pomenutih strana da unište ISIL.

Portal Al Masdar News javlja da je u tu svrhu jučer Kurdima od strane Washingtona isporučeno još oklopnih borbenih vozila. Cilj američke politike je ulazak Kurda u Raqqu, de facto glavni grad ISIL-a.

 

NV / foto mapa Al Masadar News

Na vrh