Narednih dana intenzivni pregovori sa Atinom o dugu Grčke

Lideri njemačkih, francuskih i grčkih međunarodnih kreditorskih institucija saglasili su se da narednih dana intenzivno rade na postizanju dogovora u pregovorima sa Atinom o dugu Grčke

2. Jun 2015. | 12:15 | S.K
41706

Atina i njeni kreditori iz zemalja eurozone i Međunarodni monetarni fond (MMF) žure da postignu sporazum kojim bi se spriječilo da Grčka dođe u situaciju da ne bude u stanju da vrati dug i zbog toga možda napusti eurozonu, navodi Reuters. 

U Berlinu su sinoć njemačka kancelarka Angela Merkel,  francuski predsjednik  Francois Hollande,  šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker, direktorica MMF Christine Lagarde te predstavnik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi razgovarali o grčkom dugu.

"Složili su se da posao mora biti nastavljen vrlo intenzivno", izjavio je portparol njemačke vlade nakon razgovora u Berlinu. 

"Učesnici razgovora su proteklih dana intenzivno sarađivali, a tako će nastaviti i narednih dana. Oni će biti u međusobnom kontaktu, ali, naravno i u kontaktu sa grčkom vladom", dodao je portparol. 

Eurozona je dala rok do petka za okončanje sporih razgovora kako bi institucije i ministri dobili vrijeme da odobre sporazum i osiguraju podršku poslanika za odmrzavanje pomoći do kraja juna. 

Atina treba da vrati MMF-u 300 miliona eura, ali nije izvjesno da će biti u stanju da izmiri sve svoje finansijske obaveze za ovaj mjesec. 

Jučerašnji iznenadni sastanak upriličen je nakon što je grčki premijer Alexis Tsipras uputio oštre kritike na račun međunarodnih kreditora koje, prema tvrdnjama zvaničnika, nemaju gotovo nikakve sličnosti sa njegovim privatnim razgovorima sa liderima EU. 

U tekstu za francuski list "Mond" on je optužio zajmodavce da iznose "apsurdne prijedloge" i zanemaruju grčku demokratiju. 

Evropske diplomate smatraju da je taj tekst napisan sa ciljem da Cipras pokaže grčkim biračima koliko tešku bitku bije. 

Zvaničnici upoznati sa tokom pregovora između Grčke sa jedne strane i Evropske komisije, ECB i MMF sa druge, ranije su odbacili glasine o neminovnom objavljivanju dogovora. 

Jedan zvaničnik EU je izjavio da ponuda grčkih kreditora Atini neće biti uokvirena u ultimatum. 

Oznake: > >

Na vrh