Nasrallah: Saudijska Arabija huška Izrael da napadne Liban, Hariri je pritvoren u Rijadu

10. Nov 2017. | 19:45 | NV
nasrallah

Lider libanskog Hezbollaha Hassan Nasrallah izjavio je danas da je Saudijska Arabija “objavila rat Libanu” i da je libanski premijer Saad al-Hariri “pritvoren” u Rijadu.

On je također rekao da Saudijska Arabija “huška Izrael da napadne Liban”, prenijeli su izraelski mediji izvještaje svjetskih agencija.

Nasrallah je, međutim, dodao da izraelski rat protiv Libana nije izgledan, ali je upozorio Izrael “protiv svakog pokušaja da iskoristi situaciju”.

U izjavi preko televizije, Nasrallah je ocijenio da je Haririjeva ostavka prošle subote bila “saudijsko miješanje bez presedana” u libansku politiku i pozvao Haririja da se vrati u Liban.

On smatra da je Vlada Libana legitimna i da nije podnijela ostavku.

Nasrallah je rekao da je Haririjeva “iznuđena ostavka neustavna jer je podnijeta pod prinudom”.

Vođa proiranskog šiitskog Hezbollaha je najavio da će Saudijska Arabija propasti u Libanu, kao što je bilo drugdje u regionu, i ukazao da njegova organizacija pažljivo posmatra svaki pokušaj Izraela da iskoristi krizu i započne neprijateljstva u Libanu.

On ipak smatra da je Izrael oprezan i da ne vjeruje da će preduzeti takav potez, što se tumači i kao njegov pokušaj da smiri nervozu stanovništva poslije nesporazuma s Saudijskom Arabijom.

Na Haririjevu ostavku podnijetu prošle subote, gleda se kao na potez Rijada da rivalstvo s Iranom prenese u Liban.

Neki strahuju da će napetost utrti put Izraelu da napadne Hezbollah protiv koga je ranije ratovao.

Nasrallah kaže da Izrael ne bi trebalo da misli da je njegova organizacija u nevolji. “Danas smo samouvjereniji i osjećamo se jači suočeni sa svakom prijetnjom,” rekao je on.

 

Aoun: Neprihvatljiv je način premijerove ostavke

Predsjednik Libana Michel Aoun danas se sastao sa otpravnikom poslova ambasade Saudijske Arabije u Libanu. Način na koji je ostavka premijera podnesena je za Aouna “neprihvatljiva”, prenosi portal Al Masdar News.

Aoun je pozvao premijera Haririja da se vrati u Liban.

 

 

NV / Beta / AMN

Na vrh