Nastavak posjete reisu-l-uleme Bošnjacima u Njemačkoj

21. May 2017. | 23:01 | NV
15

Jučer je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni Husein ef. Kavazović, u okviru više dnevne posjete bošnjačkim džematima u Njemačkoj, prisustvovao svečanoj sjednici Mešihata IZB u Njemačkoj. Nakon predstavljanja članova Mešihata, reisu-l-ulema je tom prilikom između ostalog istaknuo da je Islamska zajednica duhovni zavičaj bošnjačkog naroda, te da bi svaki Bošnjak trebao IZ posmatrati kao svoju majku, prenosi Mina.

U okviru jučerašnjih aktivnosti reisu-l-ulema Kavazović je obišao i prostorije novosagrađene džamije u džematu Oberhausen. U svom obraćanju džematlijama u Oberhausenu on je između ostalog kazao: “Bošnjaci trebaju svoj identitet i bosanski jezik čuvati i njegovati gdje god se oni nalazili“.

Reisu-l-ulema je jučer također prisustvovao i svečanom otvaranju džamije u džematu Mühlheim a.d. Ruhr. Tom prilikom on je poručio da je džamija zajednički dom Bošnjaka, i da su Bošnjaci na prostoru SR Njemačke izgradili svoj dom. “Osoba kao pojedinac ne može uspjeti ukoliko ne pripada zajednici“, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

 

NV

Na vrh