NATO protjerao ruske diplomate: “Takvo ponašanje košta”

27. Mar 2018. | 17:43 | NV
NATO Secretary General Jens Stoltenberg

NATO povlači akreditive sedam diplomata u misiji Rusije, a biće odbijeni tekući zahtjevi još troje za akreditive, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, javio je B92.

Sjevernoatlantsko vijeće je po toj odluci smanjilo veličinu ruske misije pri NATO za trećinu, na dvadeset zvaničnika, navodi se u izjavi NATO.

“Ovim se šalje jasna poruka Rusiji da postoje cijena i posljedice njenog neprihvatljivog i opasnog ponašanja”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ukazao da je trovanje bivšeg dvostrukog agenta predstavljalo prvu upotrebu nekog nervnog otrova na teritoriji NATO, i da su 14. marta saveznici NATO izrazili jasnu zabrinutost i osudili to “nesmotreno kršenje međunarodnih normi”, navodi se u saopštenju Alijanse.

Kako je rekao Stoltenberg, odluka NATO o protjerivanju ruskih diplomata dio je “širokog, snažnog i koordiniranog međunarodnog odgovora” poslije upotrebe nervnog otrova u Salisburyju.

Te mjere su “proporcionalne” i u skladu s pravnim obavezama Alijanse, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ta odluka “ne mijenja politiku NATO prema Rusiji”.

“NATO ostaje posvećen dvostrukom pristupu jakoj odbrani i otvorenosti dijalogu, uključujući rad na pripremama sljedećeg sastanka Vijeća NATO – Rusija”, navodi se u saopštenju.

Prije NATO, ukupno su 24 države odlučile da protjeraju ruske diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom, nakon trovanja bivšeg ruskog agenta u Britaniji, prenose agencije.

 

NV

Na vrh