NATO: Putinove prijetnje su neprihvatljive, imamo odgovor

2. Mar 2018. | 23:02 | NV
b021122w
22th November 2002
NATO Summit Meeting in Prague, Czech Republic
North Atlantic Council Meeting at the level of Heads of State and Government.
Euro-Atlantic Partnership Council Summit Meeting.
- General View

NATO smatra da su “prijetnje” ruskog lidera Vladimira Putina članicama Alijanse neprihvatljive i nastaviće da upotrebljava vojnu silu kako bi odvratio agresiju, prenio je Tanjug.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku rekla je da ruske izjave predstavljaju prijetnju za sve članice Alijanse, dodajući da su neprihvatljive i kontraproduktivne.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak je, u godišnjem obraćanju naciji, predstavio nove “visokotehnološke” vidove atomskog naoružanja, za koje je rekao da “nisu blef” i da predstavljaju odgovor na izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani te da će se sada stav Rusije morati uvažavati.

Lungesku je rekla da je NATO sistem raketne odbrane izgrađen da odgovori na napade izvan Evrope i Sjeverne Amerike, kao i da nije usmjeren protiv Rusije.

Ona je rekla da NATO ima dvostruk pristup Rusiji koji uključuje “snažno odvraćanje i odbranu, u kombinaciji s dijalogom”.

Pomenutim izjavama Vladimira Putina bavili su se i američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarska Angela Merkel. Oni su danas, poslije telefonskog razgovora, izrazili zabrinutost Putinovim izjavama.

 

NV

Na vrh