NATO: Rusija bi mogla da ugrozi stabilnost Zapadnog Balkana

17. Sep 2017. | 09:47 | NV
Chairman of the Military Committee, General Petr Pavel during the joint press point with Supreme Allied Commander Europe, General Philip M. Breedlove and Supreme Allied Commander Transformation, General Denis Mercier following the 174th Military Committee in Chiefs of Defence Session

Šef Vojnog komiteta NATO saveza, češki general Petr Pavel, rekao je da bi stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana mogla da bude ugrožena uslijed radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili “malignog uticaja iz Rusije”.

“Mi se ne takmičimo s Rusijom za Zapadni Balkan. Mi smo prvenstveno fokusirani na to da Balkan ostane stabilan i bezbjedan”, rekao je Pavel, koji u Tirani prisustvuje godišnjoj konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica NATO-a.

On je kazao da ne postoji plan za smanjenje broja vojnika na Kosovu, ili za oročenje njihovog prisustva.

Na Kosovu je od završetka NATO bombardovanja juna 1999. godine razmješteno oko 4.500 vojnika iz 31 zemlje.

U glavnom gradu Albanije Tirani održava se godišnja konferencija načelnika generalštabova zemalja članica NATO-a, na kojoj se diskutuje o borbi protiv terorizma, situaciji na Zapadnom Balkanu i novoj američkoj strategiji za Afganistan.

 

NV / Beta

Na vrh