NATO Štab Sarajevo: Učešće OS BiH u obilježavanju 9. januara mora biti odobreno u lancu komandovanja

5. Jan 2018. | 16:51 | NV
trecipuk

NATO Štab Sarajevo očekuje da se učešće jedinica OS BiH u svečanim aktivnostima, uključujući i Dan RS-a, odvija u skladu sa važećim zakonskim propisima, kazali su za agenciju Patria iz NATO Štaba Sarajevo.

“Učešće pojedinačnih pripadnika OS BiH u svim svečanim aktivnostima, uključujući i Dan RS-a, mora biti isključivo po odobrenju lanca komandovanja i mora biti u skladu sa odgovarajućim propisima”, navode iz NATO Štaba.

Vlasti RS već su proglasile 9. januar neradnim danom i najavile učešće svih pripadnika MUP RS. Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije je poručio da im ne trebaju pripadnici OS BiH.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH kazao je za medije da su stekli svi uslovi za učešće Trećeg puka OS na obilježavanju Dana RS. U novembru 2015. godine Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim ovaj praznik. NSRS u oktobru 2016. godine je usvojila Zakon o danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik. Ivanić je kazao da niko nije zatražio ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Ministarstvo odbrane BiH moralo bi odlučiti po zahtjevu koji je upućen za anagažovanje pripadnika OS BiH na Danu RS. Odgovor na pitanje da li je Ivanić uputio takav zahtjev još uvijek nismo dobili iz MO BiH.

Prema Zakonu o odbrani, o izvođenju Trećeg puka OS BiH, kao i druga dva puka odluku donosi Predsjedništvo BiH konsenzusom. Svaki član Predsjedništva BiH ima pravo na Počasnu jedinicu OS BiH koja je posebna formacija.

 

NV / NAP

Na vrh