Navalni uhapšen u Moskvi zbog demonstracija

12. Jun 2017. | 22:15 | NV
34101

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navalni i gotovo hiljadu njegovih pristalica privedeno je danas tokom demonstracija održanih širom Rusije protiv korupcije elita, piše Beta.

Hiljade Rusa izašlo je danas na ulice u desetak gradova, uključujući i u blizini Kremlja u Moskvi gdje su snage bezbjednosti u opremi za suzbijanje demonstracija pokušavale da potisnu masu, ponekad pomoću pendreka.

Spezijalizovana nevladina organzacija OVD-Info saopštila je, kako prenosi FP, da je najmanje 600 ljudi privedeno u Moskvi i 300 u Sankt Peterburgu, dodajući da se radi o preliminarnim podacima. Ranije je ta organizacija objavila preko Twittera da je bilo brojnih hapšenja u gradovima širom Rusije, od Vladivostoka na istoku do Kalinjingrada na zapadu, i Norilska na sjeveru do Sočija na jugu.

Demonstranti su između ostalog uzvikivali “Rusija bez Putina” ili “Sloboda za Navalnog”.

Navalni je uhapšen danas čim je izašao iz svoje kuće, objavila je njegova supruga na njegovom zvaničnom sajtu i pozvala na demonstracije uprkos toga.

Prema njegovom advokatu, Navalniju prijeti 30 dana pritvora zbog kršenja propisa o organizaciji demonstracija.

Navalni, čiji filmovi koje je širio preko društvenih mreža osuđuju korupciju zvaničnika i oligarha, pozvao je danas na demonstracije širom Rusije, na državni praznik kada je postala samostalna 1990. godine prije raspada Sovjetskog Saveza.

U glavnom gradu Moskvi okupljanje je bilo dozvoljeno na sjeveroistoku grada, gdje je policija izbrojala 1.800 demonstranata, ali je Navalni odlučio da premjesti skup. On je optužio vlasti da spriječavaju ljude da mu iznajme binu i ozvučenje.

Više hiljada njegovih pristalica, među kojima je bilo mnogo mladih i studenata, okupilo se na nekoliko stotina metara od Kremlja gdje je u tom trenutku Putin primao đake na ceremoniji na kojoj im je predao prvu ličnu kartu.

Gradski zvaničnik Vladimir Černikov zamjerio je demonstrantima da su došli da smetaju ljudima koji su se okupili da proslave Dan Rusije u ulici Tverska.

Navalni je organizovao i velike demonstracije 26. marta kada su na ulice izašle desetine hiljada ljudi. Tada je policija privela više od 1.000 ljudi, medju kojima i Navalnog koji je proveo 15 dana u pritvoru.

 

NV / Beta / foto arhiv – sa ranijih privođenja Navalnog

Na vrh