Magazin>>

Nedim Sladić upozorava: Od večeras do jutra olujni udari vjetra

27. Dec 2017. | 15:54 | NV
nedim sladic foto patria

Nedim Sladić, meteorolog, čije se prognoze redovno pokazuju pravovremenim i tačnim, najavljuje za večeras snažne udare vjetra na području BiH i Sarajeva.

“Duboka ciklona na Jadranu uzrokovat će noćas olujne udare vjetra u BiH. Duboko ciklonalno polje u Jadranu, sa vrlo niskim pritiskom zraka u samom središtu, uzrokovat će stvaranje izraženog gradijenta, odnosno razlike u pritiscima između sjevera i juga zemlje, nerijetko i za više od 10 hektopaskala.

Kada imamo razliku u pritiscima imamo i vjetar. U ovim situacijama, kada postoje ovakve razlike u pritiscima, koje znaju biti i preko 10 hektopaskala, stvara se vrlo jak vjetar. Što su razlike u pritiscima veće, samim tim i vjetar je jači. Ovoga puta, sami položaj ciklone je diktirao jačinu vjetra, pa će se najjači vjetar u regionu prvo osjetiti u Bosni i Hercegovini, a potom sutradan i u Albaniji, Makedoniji i na Kosovu.

Tako će noćas u većem dijelu Bosne i Hercegovine, izuzev krajnjeg sjevera i sjeveroistoka Bosne između 20 sati i 4 sata ujutro biti izrazito snažnih i olujnih udara vjetrova, južnog i jugozapadnog, na istoku i u centralnom dijelu zemlje jugoistočnog smjera, zbog čega je na snazi narandžasti meteoalarm.

Najjači udari vjetra ovog puta očekuju Krajinu i dijelove centralne Bosne, gdje udari mogu dostizati i do 90 km/h, a u ostatku zemlje većinom od 40 do 75 km/h. Ovakvi udari vjetra mogu biti potencijalno opasni i uzrokovati veću materijalnu štetu, što se može očitovati kroz probleme u cestovnome prometu, gdje polomljene grane ili oborena stabla mogu blokirati promet.

Dobro bi bilo skloniti automobile na sigurno, dalje od drveća, upravo kako bi se izbjegla potencijalna šteta. Postepeno smirenje očekuje se u četvrtak poslijepodne, kada će oslabiti na umjeren, a do kraja dana i na slab vjetar”, kazao je Sladić.

 

NV / NAP

Na vrh