Negiranje genocida će u Srbiji biti krivično djelo

16. Nov 2016. | 16:06 | NV
kuburovic nela tanjug

Negiranje genocida i ratnih zločina, ukoliko su ta djela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog suda u Hagu, biće krivično djelo u Srbiji, prenosi portal B 92.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da se to predviđa Prijedlogom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika.

“Ispunjavamo obaveze prema evropskim dokumentima”, rekla je Nela Kuburović novinarima u Skupštini Srbije i dodala da Srbija ima obavezu na osnovu odluke Vijeća EU.

Tom odlukom je propisano da svako negiranje genocida, što je predviđeno i Statutom Međunarodnog krivičnog suda, predstavlja krivično djelo.

Na pitanje da prokomentariše podatak da je Međunarodni krivični sud donio samo jednu odluku, Nela Kuburović je rekla da to ne znači da ih neće donositi u budućnosti.

Prijedlogom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika, koji se nalazi na dnevnom redu tekuće sjednice Skupštine Srbije, predviđeno je i kažnjavanje negiranja genocida i ratnih zločina.

“Ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe lica ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, na način koji može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema takvoj grupi lica ili člana te grupe, ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u prijedlogu dopune.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je juče novinarima u Skupštini Srbije da je odredba neprihvatljiva i da je ta stranka uložila amandman. Ta odredba neprihvatljiva je i za Demokratsku stranku Srbije.

Poslanici SRS u skupštini nose bedževe sa natpisom “U Srebrenici nije bilo genocida”.

 

NV / B 92 / foto Tanjug

Na vrh