Nema više većine: Opozicija u Parlamentu BiH broji 23, a vlast svega 19 ruku

7. Mar 2018. | 18:13 | A. Č. Z.
vecina

BiH je ušla u fazu izrazito složenih političkih odnosa, izborna kampanja već je počela, pri čemu je evidentno, posebno nakon današnjeg istupanja Safera Demirovića iz Kluba SDA, da parlamentarne većine na državnom nivou nema.

Sada broj ruku koje vlast ima su svega 19, naspram 23 ruke opozicije.

Klub SDA brojio je nekada 10 zastupnika, sada je to šest zastupnika, jer su Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Safer Demirović napustili stranku. I Klub Saveza za promjene koji čini dio vladajuće koalicije se rasuo, pa su Đorđo Krčmar kao i Jovan Vukovljak nezavisni od ovog kluba. U Klubu HDZ-a odnosno HNS-a Diana Zelenika (HDZ 1990) nerijetko glasa suprotno od HDZ-a. Iako Klub HNS-a broji pet ruku, skoro u pravilu imamo četiri glasa za ono što predlažu vladajući.

Podsjećamo, nakon formiranja Nezavisnog bloka državni parlamentarci usvojili su inicijativu zastupnika Nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obrazloži Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odnos Vijeća ministara BiH i parlamentarne većine.

Danas je to još teže, jer je izgledno da vladajući više nemaju većinu. Sigurno je da će ovo narušiti odnose među koalicionim partnerima koji su ionako komplicirani, posebno kada je riječ o odnosu SDA i SBB-a te SDA i HDZ-a BiH.

Klub SDA je oslabljen, a upitan je i Šemsudin Mehmedović koji nerijetko glasa kontra svog Kluba, pa se strahuje da Klub SDA zapravo broji samo pet glasova.

Ostaje upitno koliko će se procesi unutar zakonodavne vlasti odraziti na funkcionisanje kompletnog saziva izvršne vlasti s obzirom na to da SDA, HDZ BiH, SBB i Savez za promjene definitivno nemaju dovoljno ruku da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajaju materijale koje upućuje Vijeće ministara BiH, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh