(Ne)pažnjom otkriven dio Trumpovog plana o nacionalnoj sigurnosti

22. Nov 2016. | 07:44 | NV
kobach

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump posljednjih dana je veoma aktivan u pokušajima da sastavi kabinet po svojoj želi. Mediji su izvještavali o desetinama susreta koje je imao Trump sa mogućim zaposlenicima nove administracije.

Međutim, sinoć se desio jedan nesvakidašnji događaj. Naime, Trump je u Međunarodnom golf klubu u Bedminster Townshipu, u New Yerseyu, na vratima čekao Krisa Kobacha, državnog sekretara Kanzasa, a koji je u ruci nosio dokumente i s kojim se nakon toga Trump sastao.

Novinari su zumirali dokument koji je Kobach nosio i otkrili sljedeće. Dokument nosi ime „Odsjek za nacionalnu sigurnost, Kobachova strategija za prvih 365 dana.“ Ta činjenica nagnala je mnoge da pretpostave da će upravo Kobach zauzeti tu ključnu poziciju u Trumpovom administraciji, budući da je služio i u administraciji Georga W. Busha u Odsjeku za pravdu i bio je zadužen za registar ulaska i izlaska osoba iz SAD pri sistemu nacionale sigurnosti.

U dokumentu dalje stoji rečenica „smanjiti broj izbjeglica iz Sirije na nulu“, odnosno ne dozvoliti nova usaljevanja sirijskih izbjeglica. Zatim, tamo stoji da će nadležna tijela pratiti sve useljenike koji se smatraju potencionalnom opasnošću za SAD, u okviru pomenutog sistema u kome je Kobach radio nakon 11. septembra u administraciji predsjednika Busha. Zatim, da će američke vlasti primjenjivati „ekstremni veto“ na slučajeve koji se odnose na „podržavanje šerijatskog zakona i džihada.“

Čini se, da Trump pokušava provesti neka od svojih predizbornih obećanja, kakvo je zabrana ulaska sirijskim izbjeglicama u SAD, zbog mogućnosti terorističkih napada te poseban tretman muslimana, kako je on to nazvao, iz država u kojima djeluju teroristi.

Pojedini američki mediji su prenijeli vijest malo prije ovoga događaja, da je popularnost Trumpa među građanima  SAD sada veća nego je bila prije izbora.

 

NV / foto presstv.ir

Na vrh