Neredi ispred američke ambasade u Bejrutu, intervenisala policija

10. Dec 2017. | 17:18 | NV
1(228)

Ispred Ambasade SAD u glavnom gradu Libana Bejrutu propalestinski demonstranti okupili su se na protestu protiv odluke predsjednika SAD da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Sukobi su počeli kada su demonstranti pokušali da uđu u zgradu ambasade, pa je u njihovom pravcu ispaljen suzavac i upotrebljeni su vodeni topovi.

Učesnici protesta nosili su palestinske zastave, a otvorili su vatru i bacali projektile na sigurnosne snage, koje su postavile barikade na putu ka američkoj ambasadi na sjeveru Bejruta.

Zasad nema informacija o povrijeđenima.

Nakon Trumpove odluke o priznanju Jerusalema kao izraelske prijestolnice izbili su nasilni protesti i došlo je do sukoba u toj zemlji. Jedna osoba je poginula, a na stotine je povrijeđeno.

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja zatražili su na sastanku u Kairu od SAD da ukinu odluku predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Oni su ocijenili da će to imati ozbiljne posljedice po razvoj događaja jer stavlja Washington na stranu okupatora i predstavlja kršenje međunarodnog prava.

 

NV / NAP

Na vrh