Netanyahu: I druge zemlje će priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela

26. Dec 2017. | 09:14 | NV
netanyahu(1)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je pohvalio odluku Gvatemale da preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jeruslem, kao što su najavile i SAD da će učiniti.

Netanyahu je također predvidio da će se na njih ugledati i druge zemlje, prenijela je agencija FP.

“Druge zemlje će priznati Jerusalem i objaviti preseljenje ambasade. Druga zemlja je to učinila i ja ponavljam: biće drugih, to je samo početak i to je važno”, naveo je Netanyahu u saopštenju.

Predsjednik Gvatemale Jimmy Morales je najavio preseljenje ambasade u Jerusalem, uprkos činjenici da je velika većina zemalja, ukupno 128, u Generalnoj skupštini UN glasala protiv odluke predsjednika SAD Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela.

Gvatemala je jedna od devet zemalja koje su, uključujući SAD i Izrael, glasale protiv te rezolucije. Izraelski mediji navode da se sada očekuje da i Honduras i Paragvaj također premjeste ambasadu.

Gvatemala je imala ambasadu u Jerusalemu, ali se preselila u Tel Aviv 1980. kada je Izael usvojio Zakon Jerusalem kojim je proglasio da je taj grad njena ujedinjena prijestonica. Izrael je okupirao istočni Jerusalem u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci planiraju da u istočnom dijelu Jerusalema bude sjedište njihove buduće nezavisne države, podsjeća Beta.

 

NV

Na vrh