Netanyahu: Interesi Izraela najvažniji u svakom mirovnom sporazumu, SAD će možda priznati Palestinu

19. Nov 2017. | 13:46 | NV
netanyahu(1)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je danas da će njegov odgovor na svaki mirovni plan biti zasnovan na izraelskim sigurnosniom interesima i da su SAD već svjesne te njegove pozicije.

“Čuli smo mnogo spekulacija o Trumpovom (predsjednika SAD Donalda) diplomatskom planu tokom vikenda i ja o tome neću govoriti. Želim da kažem da ću o mom stavu odlučiti u skladu sa sigurnosnim i nacionalnim interesima države Izrael. To je jasno rečeno našim prijateljima Amerikancima”, rekao je Netanyahu na sjednici vlade.

U subotu su izraelski mediji objavili da će izraelsko-palestinski mirovni plan koji priprema Trumpova administracija biti zasnovan na osnivanju nezavisne Palestine uz Izrael, ali ne neophodno u granicama prije rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom i pojas Gaze.

Izraelski izvori su naveli da Trump namjerava da predloži da Palestinci proglase nezavisnost, nakon čega bi SAD priznale palestinski državu.

Palestinci bi također primili stotine miliona dolara pomoći od sunitskih arapskih država. Bijela kuća je porekla te izvještaje.

“Postoji konstantna spekulacija i nagađanje o tome na čemu mi radimo i ovaj izvještaj je to isto”, navela je Bijela kuća u saopštenju, dodavši da “to nije tačno predstavljanje, već miješavina mogućnosti i ideja koje postoje decenijama”.

Nakon današnje sjednice vlade izraelska ministarka kulture Miri Regev rekla je da je Netanyahu obavjestio ministre da “uprkos glasinama o diplomatskoj mirovnoj inicijativi, on ne vidi ništa konkretno”.

Trump je na početku svog predsjedničkog mandata izrazio nadu da će doprinijeti sklapanju konačnog sporazuma Izraela i Palestinaca, podsjeća AP.

Posljednji izraelsko-palestinski mirovni pregovori vođeni pod posredstvom SAD doživeli su krah još aprila 2014. godine.

 

NV / Beta

Na vrh