Netanyahu: Iran u Siriji i Libanu pravi tvornice raketa, Izrael to neće dozvoliti

29. Aug 2017. | 09:31 | NV
isr

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je tokom sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom da Iran u Siriji i Libanu gradi tvornice modernih raketa s ciljem da ih koristi protiv Izraela te ponovio stav da Izrael to neće dozvoliti, prenosi Reuters.

Netanyahu je optužio Iran pretvara Siriju u “vojnu bazu kao dio deklarisanog cilja da izbriše Izrael.” Izraelski premijer je dodao da “UN ne smije prihvatiti” ni to da Iran u Siriji i Libanu gradi tvornice modernih navodećih raketa.

Netanyahu je opet ponovio iste optužbe kao proteklih sedmica o iranskom prisustvu u Sirije te je proteklih sedmica lobirao u Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji da se iz Sirije poslije završetka rata uklone Iran i Hezbollah.

Izrael je zabrinut što će porazom ISIL-a narasti uticaj Irana u Siriji, a shodno tome i u Libanu preko pokreta Hezbollah. Iz Irana nisu komentarisali zadnje izjave izraelskog premijera, ali su ranije poručili da ostaju u Siriji sve dok to Damask bude tražio.

I dok je u SAD naišao na potpunu podršku, pojedini mediji pišu da je ruski predsjednik Vladimir Putin odbio poslušati Netanyahua. Izraelski mediji pišu da su na samo dva kilometra od Golanske visoravni viđeni pripadnici iranske vojske i Hezbollaha, što ranije nije bilo zabilježeno.

 

NV

Na vrh